pondělí 13. května 2024

Výměnu řidičáku můžete provést online, jak na to?

Více než 875 000 motoristů v příštím roce čeká výměna řidičského průkazu. Dalším desítkám tisíc řidičů skončila platnost dokladu letos a dosud si ho nevyměnili. Velkou výhodou je novinka v podobě elektronické žádosti.

auto

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Matheus Ferrero

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Matheus Ferrero

O nový řidičský průkaz lze požádat elektronicky přes Portál občana s využitím datové schránky. Díky pár kliknutím můžete žádost podat během několika minut. Běžná výměna je zdarma, zrychlená pak za 700 Kč. Nový řidičský průkaz lze vyzvednout na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Požádat o nový průkaz lze nejdříve 90 dnů před koncem platnosti.

Nová funkce ePodání je dostupná na Portálu občana, přihlásit se lze například prostřednictvím bankovní identity, eObčanky, mobilního klíče eGovernmentu nebo prostřednictvím datové schránky. Portál zobrazí formulář, který je předvyplněný údaji z Centrálního registru řidičů.

Součástí předvyplněných údajů bude i nejaktuálnější fotografie z vybraných registrů státu a digitalizovaný obraz podpisu z posledního řidičského průkazu.

Ročně si musí vyměnit řidičský průkaz po uplynutí desetileté platnosti přes půl milionu řidičů.

Autor: HT
Zdroj: MDČR

Související

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

řidičský průkaz
Domácí Auta

Řidičák letos propadne 360 tisícům lidí

Portál občana
Domácí Digitalizace

Portál občana dostane v dubnu mobilní aplikaci

terapie
Domácí

Nebezpeční řidiči budou od dubna podstupovat terapeutické programy