pátek 17. května 2024

Vyhladovět! Sovětský svaz před 75 lety spustil blokádu Berlína

Byl to první velký střet Studené války mezi východem a západem na troskách zničeného Berlína. Blokáda hlavního německého města trvala skoro rok.

blokáda berlína

Pomoc z nebes. Berlíňané sledují, jak přistává americký letoun s potravinovou pomocí.
Zdroj: Wikipedia

  • Pomoc z nebes. Berlíňané sledují, jak přistává americký letoun s potravinovou pomocí.
  • Zdroj: Wikipedia

Byly tři roky po druhé světové válce a Německo už zase připomínalo sud střelného prachu, Kvůli poválečnému uspořádání si totiž území bývalé Třetí říše rozebraly vítězné mocnosti a stejně jako samotné Německo, i jeho hlavní město Berlín se rozdělilo do čtyř sektorů. Jeho východní část ovládali Sověti, zbytek pak Amerika, Anglie a Francie. Právě tři západní státy se začátkem roku 1948 rozhodly, že nechají kvůli poválečné obnově Německa udělat měnovou reformu a natisknou nové bankovky. Podle původních úmluv nové peníze neměly platit pro Berlín, který ležel v prostoru sovětské sféry vlivu. Když však Američané, Angličané a Francouzi rozhodli, že se novými bankovkami bude platit i v německém hlavním městě, brali to Sověti jako výraz nepřátelství. 23. června 1948 bylo rozhodnuto. O půlnoci se uzavřou všechny přístupové cesty do západní části Berlína, které se využívají pro zásobování obyvatelsta. Když pak Sověti vypnuli elektřiny, vypukla v západním Berlíně panika a začaly se šířit zvěsti o budoucím hladomoru.

"Kdo ovládá Berlín, ovládá Německo. Kdo ovládá Německo, ovládá Evropu," řekl kdysi sovětský ministr zahraničí Vjačeslav Molotov a přesně podle toho se zachovaly západní mocnosti. Americký vojenský guvernér města Lucius Clay dal proto pokyn ke zřízení leteckého mostu, kdy do hlavního města začala proudit potravinová a energetická pomoc. Denně bylo nutné do západního Berlína přepravit 1 500 tun potravin a 3 500 tun uhlí, z něhož se vyráběla elektřina. Do této americké akce se kromě spojenců zapojila postupně i letadla z Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Jihoafrické republiky, čímž se objem komodit zvýšil a situace se do zimy 1948 stabilizovala.

Blokáda Berlína skončila 12. května 1949, kdy Sověti usoudili, že akce nevyšla podle jejich představ. Dopad blokády byl ale citelný. Německo se po jejím konci rozdělilo na dva samostatné státy, stejně jako Berlín na dvě části. Symbolicky se toto rozštěpení německého hlavního města dokončilo v roce 1961 postavením Berlínské zdi mezi oběma sektory.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873553694
Zahraniční

Novou Kaledonií zmítají krvavé nepokoje

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let