Všichni uprchlí makakové jsou zpět. Máme videa z odchytů

Osm dní plných adrenalinu a starostí má za sebou děčínská zoologická zahrada. Tam minulé pondělí vandal poškodil elektrický ohradník a devítičlenná tlupa se vydala prozkoumávat okolí.

Obrázek WhatsApp, 2023-06-13 v 09.11.16

Odchyt makaka v zoo Děčín.
Zdroj: Zoo Děčín

  • Odchyt makaka v zoo Děčín.
  • Zdroj: Zoo Děčín

V areálu zoo zůstaly pouze tři opice, dalších šest uteklo do lesoparku na Pastýřské stěně. Jednu samici s mládětem se v zoo podařilo polapit už v úterý ráno. Druhá seděla na vysokém stromě ve výběhu nad kočkami rybářskými. „Odchyt této samice jsme odsunuli na později, protože jsme věděli, že je relativně v bezpečí a soustředili jsme se na odchyt opic mimo areál,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák.

Zoologové sázeli na to, že by se tlupa mohla vrátit sama, protože je zvyklá na pravidelné dávky krmení, zvolili proto vyčkávací taktiku. To ale nepomohlo, a tak nastražili odchytovou klec. Úspěch se dostavil hned ve čtvrtek ráno. „Klec spadla ve třičtvrtě na sedm a my jsme v ní našli alfa samce a alfa samici s mládětem. Odchycení těchto dvou zvířat, která jsou v tlupě na nejvyšším postavení, bylo pro celou situaci klíčové. Brzy sklapla klec znovu a my jsme se radovali již ze šesti odchycených kousků,“ popsal zoolog. Mimo zoo tak zůstali už pouze dva dvouletí samci a samice, která stále pobývala na stromě v zoo.

První z opičáků lezl po střechách domů, na sloupy veřejného osvětlení a na stromy do zahrad. Lidé ho krmili, a tak zoo vydala přísný zákaz podstrojovat mu. O den později se sám lapil do odchytové klece. Mezitím se do svého výběhu vrátila i samička, která se usadila na stromě v areálu. V úterý se podařilo personálu bistra v zoo posledního uprchlíka nalákat na meloun do skladu a pohotově za ním zavřít dveře.

Celá tlupa je podle veterinární lékařky v pořádku.

Související

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary

free-photo-of-priroda-pisek-zvire-zem
Domácí

Horká léta vyhání šakaly z Balkánu. Ti se usídlili na Pálavě