středa 1. května 2024

Všichni Japonci se za několik století budou jmenovat stejným příjmením, tvrdí studie

Většina Japonců bude mít možná za půl století stejné příjmení. Zvrátit tuto prapodivně vypadající vizi může jedině snížení počtu uzavřených manželství.

asiatka

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

V České republice, kde žije necelých 11 milionů obyvatel, patří mezi nejčastěji používané příjmení Novák/ová, Svoboda/ová a Svobodová či Dvořák/ová. Rozmanitost českých příjmení je však na počet obyvatel obrovská. Dle databáze se můžeme v naší zemi setkat s více než 412 tisíci příjmeními. Rozmanitostí se však nemohou chlubit asijské země.

Příjmení Sato budou podle výsledků nedávné studie používat do roku 2 531 valná většina Japonců. Zmíněné jméno je v současné době tím nejrozšířenějším z celkového počtu existujících 300 tisíc. Jmenuje se tak již 1,8 milionů obyvatel z celkového počtu 125 milionů. Dalším oblíbeným příjmením je Suzuki, nebo Takahashi. 

V Číně prý většinová 86procentní část populace sdílí pouhých sto druhů příjmení z toho asi 30 procent občanů se jmenuje Wnag, Li, Zhang, Liu, nebo Chen. 

Vymírání příjmení se jmenuje odborným názvem Galtonův-Watsonův proces a je způsobený tím, že velká část žen na světě přijímá po sňatku jméno svého manžela a jejich rodné postupně mizí.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Tohoku University

Související

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever