pátek 17. května 2024

Vlakem z Prahy do Liberce za 69 minut, ale nejdřív za deset let

Podle studie proveditelnosti Správy železnic by cesta vlakem z Prahy do Liberce mohla trvat 69 minut. Stavba trati s maximální rychlosti 200 km/h začne však nejdříve v roce 2030.

ČD

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Aktuálně cesty vlakem z Prahy do Liberce trvají od dvou a půl hodin do čtyř hodin podle doby přestupu a typu vlaku. Vinou je jak nízká maximální rychlost, tak nepřímé spojení, kdy cestující musí přestupovat v Turnově. Autem tedy trvá cesta více jak o hodinu méně než nejrychlejším vlakovým spojem.

Správa železnic provedla studii proveditelnosti na trati Mladá Boleslav – Turnov – Liberec – státní hranice. V případě, že by na této trati byla vybudována dvojkolejná modernizovaná trať s povolenou rychlostí vlaků až 200 kilometrů za hodinu, tak by se cesta z Prahy do Liberce zkrátila na 69 minut. Cesta vlakem by tak v budoucnu měla být rychlejší než autem.

Ve schválené variantě bude většina stávajícího vedení trati mezi Turnovem a Libercem zrušena. Elektrizace trati a rekonstrukce vybraných úseků jsou plánovány z Liberce na státní hranici s Polskem. Projekt zahrnuje také elektrizaci tratí ve Frýdlantském výběžku. Výstavba této modernizované trati započne nejdříve v roce 2030, takže nelze očekávat, že trať bude hotová dříve jak za deset let.

Autor: Šimon Mitro

Související

Malá_Skála,_nádražní_budova
Domácí

Podél Jizery se bude jezdit stovkou. Modernizace trati už může začít

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

vlak
Domácí

Cestování do Černošic se zrychlí

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce