sobota 4. května 2024

Vláda zvýší kvóty na pracovníky ze zahraničí

Nedostatek pracovní síly by měli vyřešit pracovníci ze zahraničí. Roční kvóty se zvýší.

profimedia-0801606961

Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček
Zdroj: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia

  • Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček
  • Zdroj: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia

Hospodářská komora vítá kroky vlády k navýšení ročních kvót pro pracovníky ze zahraničí, což by mělo urychlit proces získávání zaměstnaneckých karet. To by mělo pomoci vyřešit problém s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Očekává se, že výnosy z daní a odvodů od těchto zaměstnanců by měly přinést do rozpočtu alespoň 4,8 miliardy korun ročně.

S ohledem na nepříznivý demografický vývoj v Česku je jasné, že se ani v dlouhodobém horizontu bez pomoci zahraničních pracovníků neobejdeme. Zdaleka však nejde jen o manuální práce, stále více jde i o vysoce kvalifikované profese, které se však nedaří dlouhodobě obsadit z našich vlastních zdrojů. Je však třeba vždy současně myslet na eliminaci sociálních a bezpečnostních rizik,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Zaměstnavatelé momentálně potřebují až 300 tisíc pracovníků, a do deseti let by na trhu práce mohlo chybět přes půl milionu lidí. Aktuálně čekají zaměstnavatelé dlouhé doby na schválení pracovníků ze zahraničí, což může trvat až dva roky.

Kromě toho je třeba aktivovat osoby, které stále stojí mimo pracovní trh, jako jsou ženy na mateřské dovolené nebo senioři. „Nesmíme rezignovat na vytváření ještě příznivějších podmínek pro zaměstnávání žen na mateřské dovolené nebo seniorů. Stejně tak musíme hledat cesty, jak mnohé zaměstnance vysvobodit z dluhové pasti a dostat je z šedé zóny zpátky na pracovní trh,“ dodal Zajíček.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0855075852
Domácí

Minimální mzda se do roku 2029 zvýší na 47 procent průměrného platu

Premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Domácí

Příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením se zvýší

Woman_On_Telephone_In_Office
Ekonomika

Telefonát od zaměstnavatele po pracovní době? V Austrálii za to bude hrozit pokuta

firma
Ekonomika

České firmy zaostávají v přístupu zaměstnanců k internetu i aktivitě na sociálních sítích