sobota 26. října 2024

Vkladní knížky stále existují. Příliš se ale nevyplatí

Vkladní knížky ztrácejí na popularitě. V Česku je nabízejí jen dvě banky, ČSOB a Česká spořitelna. Cílí hlavně na velmi konzervativní klienty.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures/Petr Kratochvil

Vkladní knížky stále čerpají ze své minulosti, postupně ale ztrácí svůj význam kvůli nárůstu obliby běžných a spořících účtů nebo termínovaných vkladů. V případě České spořitelny poklesl počet vedených vkladních knížek za poslední tři roky o 300 tisíc. Nyní jich je přibližně okolo 700 tisíc a je na nich asi 40 miliard korun. Před třemi lety to bylo o 20 miliard korun více.

Česká spořitelna nabízí výherní vkladní knížku a vkladní knížku pro děti. ČSOB také, jen knížka pro dospělé není výherní.

Z obchodních podmínek bank vyplývá, že vkladní knížky pro děti se ve skutečnosti zaměřují na jejich dospělé příbuzné, jako jsou rodiče, prarodiče nebo dokonce praprarodiče, kteří nejčastěji dětskoiu knížku zakládají.

Úrokové zhodnocení v případě vkladních knížek není atraktivní. Česká spořitelna například úspory zhodnocuje dvěma procenty ročně, ale pouze do celkového zůstatku 250 tisíc korun. Pokud jsou úspory vyšší, úročení citelně klesá až k nule. Podobné to je v ČSOB.

Autor: Jiří Lacina

Související

profimedia-0835421745
Domácí Digitalizace

Proces získávání investičních pobídek se zrychlí

lego
Ekonomika

Investovat do hraček se vyplatí víc, než třeba do zlata