úterý 21. května 2024

Proces získávání investičních pobídek se zrychlí

Ministerstvo průmyslu a obchodu urychlí získávání investičních pobídek pomocí nové legislativy.

profimedia-0835421745

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Zdroj: Profimedia

  • Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
  • Zdroj: Profimedia

Minulý víkend vstoupila v platnost novela zákona o investičních pobídkách připravená Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou CzechInvest. Hlavním cílem této novely je zefektivnit a zrychlit proces schvalování investičních pobídek pro projekty, které přispívají k rozvoji regionů, zaměstnanosti a vzdělávání.

Do teď musela každou žádost o investiční pobídku schvalovat vláda a jednalo se tak o administrativně náročný postup, který zvyšoval zátěž pro podniky a snižoval tak zájem o investice v České republice. Proto jsme připravili novelu zákona o investičních pobídkách,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Změny zahrnují novou možnost získání investiční pobídky pro projekty mimo oblasti regionální podpory, zaměstnanosti a vzdělávání. Pro tyto případy bude třeba individuálního povolení od Evropské komise. Investoři nemusí čekat na schválení investiční pobídky vládou, pokud chtějí využít slevu na dani z příjmů právnických osob. Místo toho bude žádost posuzována Ministerstvem průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem financí, což by mělo urychlit celý proces a snížit administrativní zátěž a nejistotu pro investory.

Zkrácení doby vydání rozhodnutí je pro investory důležité, protože jim umožňuje rychleji zahájit a realizovat projekty,“ uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací MPO pověřený řízením agentury CzechInvest.

Autor: Šimon Mitro

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře

profimedia-0854173180
Domácí

Čeští podnikatelé se Síkelou zavítají do Albánie a Severní Makedonie

elektrárna Kladno
Domácí

Vláda schválila novelu energetického zákona