sobota 4. května 2024

Více než 40 procent zákazníků neplatí faktury včas

Malé firmy jsou v problémech kvůli opožděným fakturám. Přes 40 procent zákazníků neplatí včas.

firma

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Zákazníci z řad domácností, společností i státu se začínají opožďovat v placení faktur. Na hospdořaní především malých firem má tento trend negativní dopad. „Opožděné platby zatím větší část firem finančně nepoškozuje. Případné hromadění dalších neuhrazených faktur ze stran různých odběratelů ale může představovat významné riziko pro hospodaření a fungování firem,“ uvedla ředitelka Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Lenka Janáková.

Celkem 53 procent firem uvedlo, že jejich odběratelé faktury ve 30denní lhůtě splácí řádně. Více než čtvrtina firem a domácností (27,5 %) sice platí za dodané výrobky a služby až po dohodnuté splatnosti, ale dle vyjádření dodavatelů je to zatím finančně nepoškozuje. Zatím se do finančních potíží dostává kvůli pozdnímu hrazení faktur každá šestá firma. Lhůty splatnosti překračuje také stát, obce a státní podniky.

Nejčastěji se s opožděnými platbami potýkají malé firmy s 11 až 50 zaměstnanci (39 % z nich) a střední firmy s 51 až 250 zaměstnanci (38 % z nich). Za neschopností odběratelů splácet faktury do data jejich splatnosti stojí prudký nárůst nákladů firem a domácností, růst cen, kvůli kterým se snižuje spotřeba domácností, a také vyčerpaný trh práce, uvádí Hospodářská komora. Nejlepší platební morálku mají živnostníci a nejmenší podniky do deseti zaměstnanců. Nejlépe se s opožděnými platbami vyrovnávají velké firmy nad 250 zaměstnanců.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta