pátek 17. května 2024

Většina Čechů odmítá 30 km/h ve městech

Průzkum agentury Median zjišťoval přístup Čechů k zavedení třicetikilometrové rychlosti ve městech.

30 km/h

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Většina Čechů si nepřeje, aby se povolená rychlost ve městech snížila. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Pro polovinu (53 %) respondentů je 50 km/h ideální rychlostí ve městě. Rovná pětina uvedla, že v obcích je ideální kombinace více rychlostních limitů v závislosti na lokalitě. Jen sedm procent uvedlo, že by 30 km/h bylo ideálních pro jízdu po městech, totožné procento by bylo pro zavedení 60 kilometrové rychlosti. Zbylých 12 procent by upřednostnilo 40 km/h.

Na otázku „Souhlasíte s tím, aby se ve velkých městech plošně snížila rychlost pro auta?“ odpovědělo 71 procent respondentů buďto, že určitě ne či spíše ne. Zcela pro je 10 procent dotázaných a spíše pro 14 procent. Zbylí neví. „Lidé, kteří jsou pro to, aby se rychlost snížila, jsou ženy. Z nich souhlasí asi 30 procent. Dále také 36 procent lidí ve věku nad 60 let. Myslím si, že se to dá interpretovat tak, že starší lidé jsou méně mobilní a někdy jim nemusí stačit zelená na to, aby přešli přechod,“ vysvětlil šéf Medianu Přemysl Čech.

Průzkum ještě zjišťoval, jak Češi vnímají zvažované zpoplatnění vjezdu do centra Prahy. Celkem 54 procent s tímto krokem nesouhlasí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Median

Související

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

eurovolby
Domácí Eurovolby

K eurovolbám plánuje přijít třetina Čechů

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

profimedia-0863629870
Domácí Eurovolby

Nejznámějšími lídry eurovoleb jsou Nerudová a Zaorálek. K volbám se chystá 37 procent Čechů