čtvrtek 19. září 2024

Venuše soptí. Radar zachytil čerstvou lávu

Nové radarové snímky naznačují aktivní sopky na Venuši.

Venuše

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Vědci z Mezinárodní výzkumné školy planetárních věd v Itálii objevili čerstvé lávové proudy na povrchu Venuše, což naznačuje, že na této planetě jsou aktivní sopky. Vědci zveřejnili článek, v němž srovnávají snímky povrchu Venuše pořízené sondou Magellan v letech 1990 až 1992 s aktuálními záběry.

Zjistili, že se v určitých oblastech vytvořily nové skály, což lze nejlépe vysvětlit jako důkaz nových lávových proudů na západní straně sopky Sif Mons a v rozsáhlých vulkanických nížinách Niobe Planitia. „Naše výsledky ukazují, že Venuše může být mnohem více vulkanicky aktivní, než se dosud předpokládalo,“ uvedl Davide Sulcanese, vedoucí studie.

Tato zjištění podporují studii z roku 2023, která rovněž ukázala, že Venuše je vulkanicky aktivní. Výzkumníci z Aljašské univerzity a Kalifornského institutu technologie pomocí snímků ze sondy Magellan identifikovali dva velké vulkány v horských oblastech Venuše a potvrdili místa vulkanických průduchů. „Ozza a Maat Mons jsou objemově srovnatelné s největšími vulkány na Zemi, ale mají nižší svahy a jsou více rozprostřené,“ uvedl profesor Robert Herrick z Aljašské univerzity. Planeta má hustou atmosféru, která zachycuje teplo, což z ní činí nejžhavější planetu sluneční soustavy, a její povrch obsahuje sopky a deformované hory.

Autor: Šimon Mitro

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTA0L3Vwd2s2MjA3MjU2My13aWtpbWVkaWEtaW1hZ2Uta293bzZzaGUuanBn
Domácí

Ve středu nad ránem sledujte oblohu. Nastane dobře viditelné zatmění Měsíce

Vizualizace letounu Radian One
Zahraniční Vesmír

Nový vesmírný letoun Radian One změní budoucnost kosmických misí

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

Vizualizace sondy Europa Clipper
Zahraniční Vesmír

Sonda Europa Clipper překonala technické potíže. Prozkoumá oceány u Jupiteru