pondělí 29. dubna 2024

Velký nález! Stavbaři při pokládce sítí našli kostru starou 7 000 let

Velmi zachovalou sedm tisíc let starou kostru našli stavbaři ve Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku. Další doklady pravěkého sídliště však poškodil bagr.

Při hloubení liniového výkopu V Ostrožské Lhotě došlo v několika místech k porušení pravěkého kulturního souvrství. Foto Slovácké muzem (2)

V Ostrožské Lhotě našli unikátní kosterní pozůstatky z doby kamenné.
Zdroj: Slovácké muzeum

  • V Ostrožské Lhotě našli unikátní kosterní pozůstatky z doby kamenné.
  • Zdroj: Slovácké muzeum

Důkaz o osídlení Moravy v době středního paleolitu našli při pokládce inženýrských sítí stavbaři v Ostrožské Lhotě na soukromém pozemku u novostavby rodinného domku. Podle archeologů Slováckého muzea se stáří kostry pohybuje kolem 7 000 let. Kromě kostry se na témže místě našlo větší množství střepů, které mohly sloužit jako kultovní předměty.

Při stavebních pracích bagr poškodil ještě další kostry, což podle archeologů vypovídá o tom, že se na místě nacházelo pravěké sídliště se hřbitovem. Jedna z koster byla pohřbená bez milodarů, druhá měla u sebe vybavení válečníka.

„Zklamáním byl pro archeology v danou chvíli fakt, že některé významné artefakty nalezené na výsypce v koncentraci s lidskými kostmi již není kvůli zásahu bagrem možné spojit se samotnými hroby a prohlásit tak dvě nalezené kamenné, z břidlice vybroušené sekery, štípané čepelky a mušli za jednoznačnou součást výbavy jednoho či druhého porušeného hrobu,“ uvedla mluvčí Slováckého muzea Petra Bubeníková

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0857724091
Zahraniční Zajímavosti

Výzkumníci našli prastaré vraky u Řecka. Lodě jsou staré i 5 000 let

71ec36_cbd98ff83de64936b4528bc70392936a~mv2
Zahraniční

Z odpadu trčela lidská noha. Pracovníky třídírny šokoval brutální nález

profimedia-0843773334
Zahraniční Zajímavosti

Unikátní pozůstatky ptakoještěra byly objeveny ve Skotsku

profimedia-0839742947
Zahraniční Zajímavosti

Nejstarší runové písmo našli archeologové v Dánsku