sobota 27. dubna 2024

Velký kosmický objev: Asteroidy Massalia a Iris obsahují vodu

Na povrchu páru asteroidů objevili vesmírní vědci molekuly vody. Jejich existence potvrzuje teorii o dodání vody na naší planetu v období jejího raného vývoje, kdy docházelo k neustálým dopadům vesmírných objektů na Zemi.

6793332356_21d24be30d_z

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Voda je téměř to poslední, co by laika napadlo ve spojení s asteroidy plujícími nekonečným vesmírem, které na první pohled vypadají jako vyschlé. Týmu astronomů se však nyní podařilo potvrdit pomocí infračerveného dalekohledu Sofia již dříve vyslovenou domněnku o existenci molekul vody na dvou známých planetoidech. Životadárnou tekutinu detekovali na asteroidech Iris a Massalia. Oba objekty obíhají dráhy mezi planetami Marsem a Jupiterem v dostatečné vzdálenosti od Slunce. To nejspíš zaručilo, že se molekuly vody horkem nevypařily. Díky podobným objektům nejspíš kdysi dávno vznikl na Zemi oceán.

Dalekohledem Sofia už v minulosti zvládli vědci detekovat vodu na Měsíci, je ve formě vodíku vázaná na minerály. Nyní mají v plánu zkoumat dalších 30 asteroidů pomocí silnějšího teleskopu Jamese Webba, který je mnohem větší a sbírá informace ve větší kvalitě. Díky němu doufají také, že lépe porozumí složení a rozdílům mezi asteroidy bohatými na křemičitany a uhlík.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: NASA

Související

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLTQufoW8AAZ0_V
Ostatní Vesmír

Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce