sobota 18. května 2024

Velikonoce na památkách přinesou jarmarky, Ježíše na oslíku i cimbálovku

Turistická sezóna na mnoha českých hradech a zámcích odstartuje současně s Velikonočními svátky nebo už o den dříve, na Zelený čtvrtek. Zábavu chystají památky po celém Česku.

main-1709913437-velikonoce-u-thurn-taxisu-2024

Velikonoce na zámku Loučeň.
Zdroj: Zámek Loučeň

  • Velikonoce na zámku Loučeň.
  • Zdroj: Zámek Loučeň

Na zámku Kačina začínají oslavy Velikonoc ve čtvrtek. Až do pondělí návštěvníky čekají velikonočně vyzdobené interiéry nebo rodinná hra v zámecké zahradě.

Velikonoce vás neminou ani na zámku Konopiště. Od čtvrtka do pondělí můžete shlédnout vzácnou expozici, která se věnuje velikonočnímu příběhu a tradicím. Kromě toho uvidíte evropský unikát, Ježíše na oslíku.

Hrad a zámek v Jindřichově Hradci pokračuje od pátku do pondělí v zavedené a návštěvníky oblíbené tradici prohlídek bez průvodce. V sobotu dostanou návštěvníci Černé kuchyně sladkou kaši od jindřichohradecké Bílé paní. Akce Splašená vejce se rozhodla, že si letos vezme volno. Ale menší skupina vajíček – rebelů se bude skrývat ve většině zámeckých pokojů.

Své brány od pátku do pondělí otevře také hrad Helfštýn, který chystá jarmark, své dovednosti představí mistr keramik s hrnčířským kruhem a košíkář, v hradním jádře bude v provozu hradní mincovna a v nově zpřístupněných místností paláce čekají na děti soutěže. Palácové nádvoří rozezní tóny lidových písní, o víkendu zahrají cimbálové muziky.

Také od pátku do neděle se můžou zájemci vydat na hrad Kašperk, kde se chystají samostatné prohlídky bez průvodce. Návštěvníci si mohou samostatně projít větší část hradu od purkrabství přes zříceninu bývalého paláce až na vrchol západní věže. V neděli a v pondělí pak čekají děti od sedmi do 13 let Dobrodružné výpravy do hradu. Průvodce Karel doprovázen věrným zbrojnošem Filipem provede děti Kašperkem, nechá je přiučit se středověkým dovednostem a zábavám, jakými byla například střelba z kuše a luku, šerm, tanec či psaní na skriptoriu.

Na zámku Valtice se od pátku do neděle chystá jarmark s cimbálovou muzikou. Na Velký pátek je v plánu vernisáž výstavy obrazů umělce Libora Vymyslického nazvaná Krajinou Lichtenštejnů.

Vypečené Velikonoce hostí od pátku do pondělí zámek Žleby. Nabídne prohlídku svátečně vyzdobených salónů a komnat, nebo návštěvu roztopené zámecké kuchyně provoněné čerstvými jidášky.

Velikonoce neminou ani zámek Dobříš, který zahajuje novou sezonu také na Velký pátek. Podívat se můžete nejen na nově otevřenou multimediální expozici, která mapuje historii rodu Colloredo-Mannsfeldů, ale i do francouzského parku, Oranžérie a galerie na výstavu Kouzlo objevování: Od hieroglyfů k Tutanchamonovi.

Ve čtvrtek zahajuje novou sezónu Zámek Loučeň. Zámek bude slavnostně vyzdobený, návštěvníci můžou malovat vajíčka a na tematických prohlídkách se dozví, jak Velikonoce trávila knížecí rodina Thurn Taxisů. Velikonoční prohlídky potrvají do 7. dubna a provádět jimi bude vždy některý ze členů knížecí rodiny.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Vlkov u Tišnova
Domácí

Na Vysočině budou jezdit vlaky 160kilometrovou rychlostí

Vizualizace nového nádraží v Jihlavě.
Domácí

Jihlavané se dočkají nového nádraží

DJI_0032-1-2048x1536
Domácí

Klášter Želiv se otevírá v celé své kráse

Most u Řehořova přes D1 bude ve dnech 22. až 24. března zbourán.
Domácí

Most přes D1 půjde k zemi. Řidiče čeká omezení provozu i noční uzavírky