pátek 17. května 2024

Jihlavané se dočkají nového nádraží

V Jihlavě vznikne dopravní terminál s bezbariérovým přístupem.

Vizualizace nového nádraží v Jihlavě.

Vizualizace nového nádraží v Jihlavě.
Zdroj: Správa železnic

  • Vizualizace nového nádraží v Jihlavě.
  • Zdroj: Správa železnic

Krajské město Vysočiny získá zmodernizované nádraží. Správa železnic vypsala výběrové řízení na komplexní renovaci městského nádraží v Jihlavě. Ve spolupráci s místní radnicí má vzniknout moderní dopravní terminál s centrálním dopravním uzlem pro region. Plánovaná rekonstrukce zahrnuje změnu konfigurace kolejiště, nový podchod a novou nádražní budovu.

Stanice Jihlava město je strategicky umístěná blízko centra. Chceme ji přeměnit v hlavní dopravní uzel krajské metropole s možností budoucího propojení na vysokorychlostní trať mezi Prahou a Brnem,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Primátor Jihlavy Petr Ryška zdůraznil, že nový terminál cestujícím poskytne pohodlný přestup mezi železniční, autobusovou a městskou dopravou. V plánu je také úprava přednádražních prostor, nové trakční vedení, zastávky MHD a linkové autobusové dopravy, parkoviště P+R a rozšíření veřejné zeleně.

Modernizace zahrnuje dvě nová nástupiště s bezbariérovým přístupem a rychlejším nastupováním do vlaků. Přístup k vlakům bude zajištěn podchodem s výtahy. Nová nádražní budova bude mít dvě podlaží s čekárnou pro přestupující cestující a odjezdovou a příjezdovou halou.

Autor: Šimon Mitro

Související

Malá_Skála,_nádražní_budova
Domácí

Podél Jizery se bude jezdit stovkou. Modernizace trati už může začít

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

vlak
Domácí

Cestování do Černošic se zrychlí

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce