pátek 17. května 2024

Vědci zkoumají vzorek asteroidu, který je hrozbou pro Zemi

NASA doručila k rukám britských vědců vzorek asteroidu Bennu. Ti ho budou zkoumat s cílem hlubšího pochopení vzniku naší sluneční soustavy a snahou zabránit jeho možné srážce s planetou Zemí, která jí podle NASA hrozí za tři sta let.

Bennu - flicker

Asteroid Bennu. Planetka, kterou objevili vědci v roce 1999 a je jednou z potencionálních hrozeb pro existenci planety Země.
Zdroj: flicker

  • Asteroid Bennu. Planetka, kterou objevili vědci v roce 1999 a je jednou z potencionálních hrozeb pro existenci planety Země.
  • Zdroj: flicker

Sto miligramů malých drobných téměř okem neviditelných kousíčků mimozemské skály a prachu, které odebrala NASA v roce 2020 z hornatého pět set metrů širokého objektu Bennu, budou pečlivě několik let studovat odborníci v Británii z Přírodovědného muzea a Manchester a Oxfordské univerzity. „Je to jen lžička, ale když si představíte lžičku cukru a kolik jednotlivých zrnek v ní je, budeme se na tento materiál dívat zrnko po zrnku. Může být před námi celoživotní práce,“ řekla profesorka Sara Russell.

Předběžná analýza asteroidu ukázala, že je složený z velkého množství uhlíku a minerálů obsahující molekuly vody. Podobný vesmírný hornatý objekt kdysi nejspíše podmínil vznik oceánů na naší planetě a jeho první primitivní život. Po důkladném prozkoumání vesmírného materiálu je v plánu jeho uložení do NASA archivu pro výzkumy dalších generací, které budou mít k dispozici novější přístroje.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: BBC

Související

shark 2
Zahraniční Technologie

USA a Austrálie odhalila revoluční bojové mořské drony. Vypadají jako žralok a rejnok

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky