pondělí 16. září 2024

Vědci vyvíjejí revoluční povrchy proti mikroorganismům. Zabrání znečištění zdravotnického vybavení

Vědci vyvíjejí povrchy, které zabrání růstu nebezpečných biofilmů. Tyto neviditelné vrstvy mikroorganismů, které mohou obsahovat bakterie či kvasinky, představují závažný problém v medicíně i průmyslu.

Řez biofilmovou kolonií kvasinek

Řez biofilmovou kolonií kvasinek
Zdroj: AVČR

  • Řez biofilmovou kolonií kvasinek
  • Zdroj: AVČR

Čeští vědci pracují na vývoji speciálních povrchů, které zabrání přilnutí mikroorganismů a tvorbě biofilmů, jež často kontaminují zdravotnické vybavení nebo poškozují průmyslová zařízení. Na tomto projektu spolupracují odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Fyzikálního ústavu AV ČR, přičemž jejich výsledky mohou být průlomové v několika oborech.

Biofilmy, což jsou vrstvy mikroorganismů ulpívající na povrchu materiálů, představují velký problém zejména v medicíně, kde mohou kontaminovat katétry a implantáty, což vede k chronickým infekcím. V průmyslu zase způsobují korozi a znečištění zařízení. Aby tomu vědci předešli, zaměřují se na vývoj povrchových úprav, které zabrání mikroorganismům na povrchu ulpívat.

Klíčovým nástrojem jsou pokročilé laserové technologie, které umožňují vytvářet mikro- a nanostruktury na površích materiálů. Tyto struktury výrazně snižují riziko přilnutí mikroorganismů, čímž zamezují tvorbě škodlivých biofilmů. Tento výzkum má potenciál zlepšit hygienické standardy ve zdravotnictví i průmyslu.

Projekt, který propojuje odborníky na mikrobiologii a lasery, je součástí širší spolupráce v rámci vědecko-technologického klastru STAR. Výsledky by mohly přinést významné pokroky v prevenci mikrobiální kontaminace a být publikovány v prestižních odborných časopisech.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí

Češi jsou prý zdravotně negramotní

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

5887478315_6941e9711d_b
Ekonomika

Německo začíná s demolicí průmyslu. Zelená politika vyhání výrobu ze země

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům