Ve výběru nominací na Oscary je Avatar, Elvis i Batman

Do výběru na oscarové nominace se dostala řada diváckých hitů i festivalových artovek.

Záběr z filmu Avatar: The Way of Water.

Záběr z filmu Avatar: The Way of Water.
Zdroj: Disney

  • Záběr z filmu Avatar: The Way of Water.
  • Zdroj: Disney

V pořadí již 95. udílení filmových cen Oscar se uskuteční v neděli 12. března v losangeleském divadle Dolby Theater. Našeho času bude přenos začínat o druhé hodině ranní 13. března.

Přesný přehled nominovaných bude znám 24. ledna, ale ještě předtím americká Akademie filmového umění zveřejnila zúžený výběr filmů, ze kterých se budou tvořit výsledné nominace. Bohužel seznamy nejvýznamnějších kategorií jako nejlepší film, režie a herecké role Akademie do 24. ledna tají.

Velmi pravděpodobně se několika nominací dočká druhý díl Avatara s podtitulem The Way of Water. Figuruje jak na seznamu za nejlepší vizuální efekty, tak v kategorii masky, hudba a originální píseň. V obdobných kategoriích je i loňský Batman a pokračování Black Panthera. Minimálně nominace ve zvukových kategoriích získá Elvis.

Na seznamu nejlepších mezinárodních filmů se objevilo několik děl, které byly v Česku uvedeny na loňském mezinárodním festivalu v Karlových Varech. Jmenovitě korejský mysteriózní thriller Podezřelá, pákistánské drama Joyland, francouzská vztahovka Modrý kaftan nebo belgické drama Blízko.

Slavnostním večerem bude provázet moderátor a komik Jimmy Kimmel, který Oscary moderoval v letech 2017 a 2018. Režie udílení cen se zhostí Glenn Weiss, který oscarové večery natáčí od roku 2016.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Oscars, ABC

Související

fd
Film a TV Streaming

Kde si pustit vítěze Českých lvů?

profimedia-0855707683
Film a TV Streaming

Kde si pustit vítěze Oscarů?

profimedia-0855708355
Film a TV Udílení cen

Nejlepší scénky a děkovačky z letošních Oscarů

profimedia-0855681783
Film a TV Udílení cen

Oppenheimer je filmem roku. Oscara získal Murphy, Downey i Nolan