středa 15. května 2024

Vděčný pes Cola má nové protetické packy, může zase běhat

Cola, psí parťák zakladatelů nadace Soi Dog, dostal pár nových speciálních protetických pacek, které nahradí ty staré. Manželé Dalleyovi se psa ujali v Thajsku, poté co ho našli bez předních nohou. Ty mu usekl tamní muž za neposlušnost.

428644169_10160335141208207_4799465229451907083_n

Cole je šťastným majitelem nových psích tlapek.
Zdroj: FB / John Dalley

  • Cole je šťastným majitelem nových psích tlapek.
  • Zdroj: FB / John Dalley

Smutný příběh psa Coly vhání do očí slzy. Zraněného devítiměsíčního psa našel britský manželský pár John a Gill Dalleyovi, který se přestěhoval v roce 2003 z Británie do Bangkoku a založil nadaci na pomoc pouličním psům a kočkám. Colu našli ve stoce packami brutálně useknutými mačetou, a to jen proto, že sousedovi majitele rozkousal pár bot.

Hlavně Gill hned přirostl k srdci. Sama totiž přišla po přestěhování se do Thajska o nohy. Když zachraňovala topícího se psa ze zaplaveného pole, dostala se jí do těla nebezpečná bakterie a jedinou možností byla amputace. Potom, co Gill zemřela v roce 2017, rozhodl se muž vrátit i se s věrným psím přítelem zpět do Británie, kde pokračuje v provozu nadace. 

Cola se doma pohybuje po zadních a trochu připomíná klokana. Venku používal napřed improvizovaný vozíček, následovaly různé protézy. Ty nejnovější mají na koncích i tlapky, a tak může Cola běhat a skákat jako zdravý pes. "Doma se pohybuje svým klokaním stylem. Ale vrcholem jeho dne je jít ven na pořádnou procházku, rád chodí na procházky, a to bez protézy nejde," uvedl John Dalley, který věří, že hafanovi nově navržená protéza vydrží několik let a alespoň na tisíc procházek.

Autor: Zuzana Beranová

Související

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

Thajsko nasázelo 57 branek.
Hokej

Bizár! Thajsko nasázelo Kuvajtu sedmapadesát branek

images (7)
Krimi

Policisty napadl agresivní muž, pak je pokousal jeho pes

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí