pátek 17. května 2024

V Praze vznikají první dřevostavby bytových domů v historii

V Praze vznikají první dřevěné vícepodlažní bytové domy v novodobé historii. Ve čtyřech propojených moderních vícepodlažních dřevostavbách bude celkem 62 bytů.

Projekt Timber Praha

Projekt Timber Praha
Zdroj: www.ubm-development.com

  • Projekt Timber Praha
  • Zdroj: www.ubm-development.com

Komplex vzniká na pomezí Stodůlek a Řeporyjí. „Staneme se vůbec prvním developerem v Praze, který postaví vícepodlažní bytové domy ze dřeva. Pouze spodní stavba včetně základů a některé prvky schodiště budou z betonu, jinak to bude čistá dřevostavba,“ říká Josef Wiedermann, jednatel developerské firmy.

„Výška budov Timber Praha je v souladu se stávající legislativou České republiky, která umožňuje stavět konstrukce s využitím dřeva maximálně do 12 metrů požární výšky,“ uvádí Tomáš Krejčí, ředitel projekčního oddělení, a doplňuje: „V Německu a Rakousku již řadu let existují technické a požární předpisy umožňující výstavbu vysokých dřevěných a hybridních staveb. Běžně se tam projektují bytové a administrativní domy o šesti i více patrech."

Pro vnitřní nosné mezibytové stěny a stropy nadzemních podlaží použije stavebník inovativní masivní CLT panely, neboli křížem lepené dřevo. Z CLT panelů se již v České republice staví rodinné domy. Tato technologie umožňuje stavět také větší budovy o více podlažích. Dřevěná nosná konstrukce bude ze smrkového dřeva, venkovní obklady fasády z modřínu a dřevo bude také v interiérech bytů.

Autor: HT

Související

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Hilton_prague_bush_2007_1913 (1)
Ekonomika

Pražský Hilton je znovu na prodej. Cena dosahuje astronomické částky

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj