úterý 14. května 2024

V Praze přibyla trolejbusová linka

Od února je MHD v Praze doplněno o staronovou trolejbusovou linku na Palmovce.

Trolejbus na pražské lince 58

Trolejbus na pražské lince 58
Zdroj: DPP

  • Trolejbus na pražské lince 58
  • Zdroj: DPP

Od čtvrtka 1. února zahájil Dopravní podnik hlavního města (DPP) standardní provoz na trolejbusové lince s číslem 58, jež vede z Palmovky přes Čakovice na Miškovice. Jediný rozdíl mezi autobusovou linkou 140 a trolejbusovou linkou 58 je umístění nástupní zastávky Palmovka, která se nachází v Zenklově ulici směrem k Libeňskému zámku. Trolejbusová linka 58 má navíc zastávku Libeňský zámek ve směru na Prosek, která je sdílena s tramvajemi.

Elektrifikace autobusových linek je součástí Klimatického plánu města Prahy. „Společně se zlepšením životního prostředí ve městě přináší trolejbusy také větší pohodlí cestujícím, neboť jejich chod je podstatně tišší a jízda plynulejší, než je tomu u dieselových autobusů,“ uvedl Zdeněk Hřib, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Provoz trolejbusů na lince 58 se postupně zvyšuje. V následujících týdnech budou ještě probíhat smíšené jízdy s naftovými autobusy, ale s označením linky 58. DPP plánuje nasadit na linku výhradně bateriové trolejbusy po skončení jarních prázdnin.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Domácí

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

GNeDgznXgAA2qSc
Hudba

Pražské jaro začalo. Dvojkoncert Má vlast uvedli Berlínští filharmonikové

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně omezí dopravu

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů