pátek 17. května 2024

V Ostravě a na Vyškovsku se objevila ptačí chřipka

V malochovech v Ostravě a na Vyškovsku se objevila ptačí chřipka.

slepice

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

V Česku byla potvrzena dvě nová ohniska ptačí chřipky. Jde o nekomerční malochovy slepic. První byl zaznamenán v Ostravě-Staré Bělé, zatímco druhý ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku. Tyto případy představují druhé a třetí ohnisko ptačí chřipky v letošním roce, první se objevil v Horních Slověnicích na Českobudějovicku.

Státní veterinární správa v současné době neuzavírá okolo ohnisek pásma s nařízeními pro ostatní chovatele, ale apeluje na dodržování pravidel biologické bezpečnosti a sledování zdravotního stavu drůbeže. Oba postižené malochovy splňují podmínky pro výjimku, neboť chovatelé neprodukují drůbež ani její produkty pro trh.

První z nových ohnisek bylo identifikováno v Ostravě-Staré Bělé, kde chovatel hlásil zvýšený úhyn slepic. Během tří dnů uhynulo deset z třiceti kusů kura domácího. Veterinární inspektoři provedli okamžité šetření a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu (SVÚ). Výsledky potvrdily ptačí chřipku H5. Druhý případ byl nahlášen ve Vážanech nad Litavou, kde za krátkou dobu uhynulo deset z patnácti kusů kura domácího. Laboratorní výsledky opět potvrdily ptačí chřipku H5.

Autor: Šimon Mitro

Související

Podoba nové aplikace s opravami silnic Moravskoslezského kraje
Domácí

Aplikace ukazuje řidičům silniční stavby v Moravskoslezském kraji

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA