sobota 27. července 2024

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesní za posledních 40 let

V pondělí večer otřáslo okolím jihoitalského města Neapol silné zemětřesení, které bylo podle agentury AFP nejsilnější za posledních 40 let.

Neapol

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

V pondělí večer otřáslo jihoitalským městem Neapol a jeho okolím nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Největší otřes kolem 20:10 dosáhl síly 4,4 stupně Richtrovy škály, uvedl Národní ústav geofyziky a vulkanologie. Epicentrum bylo v oblasti Flegrejských polí, otřesy byly cítit i v samotné Neapoli a jejím přístavu.

Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani větší škody. Hasiči však zaznamenali praskliny v domech a padající části fasád. Záchranné složky na místě prověřují situaci. Deštíky otřesů vyděsily místní obyvatele, kteří vybíhali na ulici a někteří se odmítali vrátit do svých domovů. Úřady zřídily krizová střediska a v obci Pozzuoli zůstaly školy zavřené.

Oblast Flegrejských polí, kde naposledy vybuchla sopka v roce 1538, je známá svou vulkanickou aktivitou. V posledních měsících jsou zemětřesení silnější, i když se velká erupce neočekává. Naposledy zde bylo zemětřesení o síle 4,2 stupně loni v září.

Autor: Šimon Mitro

Související

opus-sectile-baiae-1024x683
Zahraniční Foto

Moře odhalilo staletí skrytou ohromující mozaikovou podlahu z římské éry

Amazon
Krimi

Italští vyšetřovatelé odhalili podvodné praktiky u Amazonu

6990622280_4165674bb1_b
Zahraniční Video

Dva mrtvé a 13 zraněných po pádu části budovy hlásí úřady v Itálii

20151030_Syrians_and_Iraq_refugees_arrive_at_Skala_Sykamias_Lesvos_Greece_2 (1)
Zahraniční

Má Evropa důvod k oslavám? Letos zatím nepřišlo ani sto tisíc migrantů