V lednu 2027 bude hotová dálnice z Litomyšle do Džbánova. Práce začaly

Započaly stavební práce na dalším úseku dálnice D35. Mezi Litomyšlí a Džbánovem se bude jezdit od ledna 2027.

Stavební kámen úseku dálnice 35 Džbánov - Litomyšl

Stavební kámen úseku dálnice 35 Džbánov - Litomyšl
Zdroj: MDČR

  • Stavební kámen úseku dálnice 35 Džbánov - Litomyšl
  • Zdroj: MDČR

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo výstavbu dalšího úseku dálnice D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí v Pardubickém kraji. Celková cena této 7,5 kilometrové výstavby dosahuje téměř tři a půl miliardy korun bez DPH. Stavba bude probíhat téměř tři roky, plánované uvedení do provozu je stanoveno na leden 2027.

Práce na dálnici D35 budou letos dále výrazně posilovat. Už v únoru jsme zahájili stavbu úseku mezi Křelovem a Slavonínem u Olomouce, ještě v dubnu také spustíme práce na úseku mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem. Do konce letošního roku se z ní stane největší dálniční staveniště ve střední Evropě, protože pracovat se bude zároveň na 64 kilometrech tohoto klíčového dopravního tahu,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Plány ŘSD do budoucna zahrnují zahájení výstavby dalších částí D35 o celkové délce 24 kilometrů. Výstavba úseku Ostrov – Vysoké Mýto a tunelu Homole je plánována na konec dubna. Dálnice D35 by měla být dokončena v roce 2029, kdy bude sloužit jako alternativa k přetížení dálnici D1. D35 bude spojovat Liberec, Hradec Králové a Olomouc s celkovou délkou 210 kilometrů bude nejdelší dálnicí v Česku.

ŘSD plánuje brzy zahájit výstavbu dalších částí D35 v délce 24 kilometrů, včetně úseku Ostrov–Vysoké Mýto a tunelu Homole. Po dokončení se očekává, že D35 se stane alternativní trasou k přetížené dálnici D1, spojující Liberec, Hradec Králové a Olomouc. S délkou 210 kilometrů se stane nejdelší dálnicí v Česku. Dosud jsou hotovy některé vzájemně nepropojené části D35, například v Libereckém, Pardubickém a Olomouckém kraji.

Autor: Šimon Mitro

Související

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

Zastavené Porsche s nímž jel řidič v obci 98 km/h.
Krimi

V obci se řítil stovkou. O řidičák přišel na místě

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole