pátek 17. května 2024

V Jeseníkách byl potvrzen výskyt vlka i rysa

Mapování velkých šelem v Jeseníkách potvrdilo výskyt vlka i rysa v tomto regionu.

Vlk v Jeseníkách

Vlk v Jeseníkách
Zdroj: AOPK ČR / Petr Šaj

  • Vlk v Jeseníkách
  • Zdroj: AOPK ČR / Petr Šaj

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), ve spolupráci s Hnutím DUHA Šelmy a dalšími partnery, uspořádala v únoru mapování výskytu velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Během akce byl v této lokalitě zaznamenán výskyt jednoho rysa a několika vlků.

Celkem 39 mapovatelů se zapojilo do monitorování, při kterém prošli trasy o délce 425 kilometrů během jednoho víkendu. „Přesný počet vlků nebylo možné určit pro absenci souvislé sněhové pokrývky a tedy i možnost zvířata efektivně stopovat. Přesto se podařilo získat zhruba desítku nálezů trusu a zaznamenat několik jednotlivých stop. Na fotopastech se během tohoto víkendu žádná velká šelma neobjevila. Potvrdilo se ale, co jsme očekávali – v oblasti Jeseníků se vyskytují vlci a rysové,“ upřesňuje Daniel Křenek z AOPK ČR.

Kromě vlka a rysa byly zaznamenány i další zajímavé druhy, jako je ohrožený sokol stěhovavý nebo jeřábek lesní. Mapovaní ve stejném termínu proběhlo také v Beskydech, vyhodnocení však zatím nebylo zveřejněno. Sledování velkých šelem bude probíhat v menším měřítku v průběhu celého roku zejména za pomoci fotopastí.

Autor: Šimon Mitro

Související

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

horská louka
Domácí Příroda

Původní druhy rostlin mizí z české krajiny