sobota 18. května 2024

V dospělosti se Češi vzdělávají především kvůli práci

Od 18 let se Češi vzdělávají primárně jen kvůli práci. Dominují neformální kurzy a jazykové dovednosti.

studium

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

Z aktuálního mezinárodního šetření Adult Education Survey 2022 vyplanulo, že celkem 45 procent Čechů ve věku 18 až 69 se v roce 2022 určitým způsobem vzdělávalo. Evropský průměr je v tomto ohledu srovnatelný (47 %). „Ve velké většině se u dospělých nejedná o klasické vzdělávání na středních či vysokých školách, ale o neformální vzdělávání prostřednictvím kurzů, seminářů, workshopů, pracovních školení či zaškolování na pracovišti nebo soukromých lekcí a podobně,“ uvedla Alena Hykyšová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Jako primární důvod vzdělávání uvedlo 34 procent dospělých práci. Neformálního vzdělávání se více účastní lidé s vyššími příjmy, vysokoškolským vzděláním a ti, žijící ve velkých městech. Celkem dvě třetiny Čechů ve věku 18 až 24 let studovalo v roce 2022 na vysoké škole. V případě starších dospělých zůstává vysokoškolské studium okrajovou záležitostí.

Co se týče jazykových dovedností, základní znalost cizího jazyka má 78 procent osob, z nichž jedna třetina ovládá dva nebo více jazyků. Polovina lidí se zvládne domluvit anglicky a necelá třetina německy.

Autor: Šimon Mitro

Související

erotické pomůcky
Domácí Vztahy

Erotické pomůcky používají tři z deseti Čechů. Nejčastěji s partnerem

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

Seoul National Museum of Korea
Světové dny

Den muzeí