neděle 5. května 2024

V Číně kolabuje zdravotnictví

Čína rozvolnila protipandemická opatření, výsledkem je enormní vzestup případů covidu, nedostatek léků a kolaps zdravotnictví.

covid čína

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Před necelými dvěma týdny Peking ukončil svou „politiku nulové tolerance“ vůči covidu. Země, která od vypuknutí covidu v roce 2019 bojovala s nákazou tvrdými opatřeními, se ocitla v těžkých problémech. Počty nakažených prudce stoupají, lidé stojí dlouhé fronty před lékárnami, kterým dochází zásoby léků, a k tomu roste počet hospitalizovaných. Na sociálních sítích kolují záběry z nemocnic, kde se hromadí nemocní pacienti, a také videa, kde na nemocničních chodbách leží přikrytá bezvládná těla.

Problémy však čínská vláda popírá a jediné, co přiznala, jsou po dvou týdnech dvě nová úmrtí na covid. Ta Peking oznámil v pondělí. To stejné platí o oficiálních číslech nakažených. Čína reportovala v sobotu přes dva tisíce nakažených, ale neoficiální odhady jsou mnohem vyšší.

Na řadě míst Číny se uzavírají školy. V Šanghaji, kde žije přes 26 milionů lidí, probíhá výuka pouze online.

Podle vyjádření čínského epidemiologa Erica Feigl-Dinga, žijícího ve Washingtonu, se předpokládá, že během následujících 90 dnů se nakazí covidem více než 60 % čínské populace, tedy odhadem 10 % světové populace. „Obětí budou miliony,“ napsal Feigl-Ding na Twitteru.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR

Související

sonda2
Zahraniční Video

Z Číny dnes vzlétla raketa k Měsíci, mise přiveze vzorky z jeho odvrácené strany

čínské námořnictvo
Zahraniční

Čína posiluje vojenské aktivitu u Tchaj-wanu

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko

GMfIIjIWUAALKpd
Zahraniční Video

V Číně se zřítila podmáčená dálnice: Zemřelo 51 lidí, 30 je zraněných