čtvrtek 19. září 2024

V Česku ubylo lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 %. Jde o stejnou hodnotu jako v měsíci září. Změnil se ale počet uchazečů o práci, je jich méně než v předešlém měsíci.

V České republice ubylo lidí bez práce.

Ilustrační foto.
Zdroj: unsplash.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: unsplash.com

Počet nezaměstnaných se oproti předchozímu měsíci snížil o 588 na 255 792 osob. Méně je také nabízených volných míst, jejich počet klesl zhruba o 8 700 na 297 360. Nejvyšší nezaměstnanost v říjnu zůstala stejně jako v předchozím měsíci v Ústeckém kraji, kde činila 5,3 %. Naopak nejnižší nezaměstnanost je dále v Pardubickém kraji, a to 2,5 %.

Pokud porovnáme situaci s předchozím rokem, podle údajů Úřadu práce byla nezaměstnanost loni v říjnu 3,4 %. V desátém měsíci roku 2021 úřad práce evidoval 251 689 uchazečů o zaměstnání, tedy zhruba o 4 100 méně než letos.

Podle odhadů odborníků v následujících měsících nezaměstnanost zřejmě vzroste z důvodu útlumu sezonních prací. Na situaci se odrazí i energetická krize a vliv může mít i válečný konflikt na Ukrajině.

Aktuálně je největší zájem o pracovníky ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví.

Úřad práce také uvedl, že v Česku od vypuknutí konfliktu na Ukrajině do konce října získalo práci 148 607 ukrajinských uprchlíků. Zhruba 75 % z nich jsou ženy. Někteří Ukrajinci se už vrátili domů, nebo zaměstnání opustili. Ke konci října pracovalo na území Česka 95 781 uprchlíků z Ukrajiny.

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly