neděle 28. dubna 2024

V Amazonii bylo objeveno obří prastaré město

Archeologové objevili v Amazonském pralese ztracené město. Tisíce let bylo skryto pod bujnou vegetací.

starověké město Palenque

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Bruno Abreu

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Bruno Abreu

V oblasti Upano na východě Ekvádoru bylo objeveno obrovské prastaré město, které bylo před lidmi tisíce let skryto díky husté vegetaci Amazonského pralesa. Nález mění dosavadní představy o historii obyvatel v této oblasti.

Podle archeologů bylo město postaveno před přibližně 2 500 lety. Archeologové odhadují, že v něm žily desetitisíce, možná i stovky tisíc obyvatel. Město bylo propojeno úžasnou sítí cest a kanálů, což naznačuje, že lidé v Amazonii byli součástí složitých městských společností.

Archeologové využili technologii LiDAR k průzkumu 300 čtverečních kilometrů hustě zalesněné oblasti, což jim umožnilo identifikovat pozůstatky města pod hustými rostlinami a stromy. Technologie odhalila šest tisíc obdélníkových plošin, které měřily přibližně 20 metrů na délku a 10 metrů na šířku. Tyto plošiny byly uspořádány v jednotlivých skupinách a doprovázely je centrální náměstí a platformy, což naznačuje, že mnohé sloužily jako obydlí, zatímco některé mohly mít ceremoniální význam.

Město v Upano bylo situováno ve stínu sopky, která zřejmě poskytla výborné zemědělské podmínky, ale zároveň mohla přispět k destrukci této dávné společnosti. Archeologové tvrdí, že objevení tohoto města přináší nový pohled na historii Amazonie a jejích obyvatel. Přestože byla známa města v horách Jižní Ameriky, jako Machu Picchu v Peru, věřilo se, že lidé v Amazonském deštném pralese žili pouze v malých osadách. Tento objev nutí přehodnotit dosavadní představy o amazonských kulturách.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC, France24

Související

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Krevsající ploštice, jež šíří Chagasovu chorobu.
Světové dny Zdraví

Den Chagasovy choroby

Scrabble
Světové dny Zajímavosti

Den Scrabble