pondělí 20. května 2024

Už nejednáme, vzkázal Slovákům Fiala. Akorát podporujete válku, reagoval Fico

Český premiér Petr Fiala jednání se slovenskou vládou odkládá na neurčito, protože mu vadí postoj Bratislavy k Ukrajině. Česká vláda podporuje válku, reaguje slovenský premiér Robert Fico.

profimedia-0852209292

Poslední setkání? Fiala a Fico se před pár dny sešli v Praze a další jednání v plánu nejsou.
Zdroj: Profimedia

  • Poslední setkání? Fiala a Fico se před pár dny sešli v Praze a další jednání v plánu nejsou.
  • Zdroj: Profimedia

Styl, jakým Slovensko otočilo po záříjových volbách svoje zahraniční směřování a sice ve vztahu k Rusku a Ukrajině, je pro českou vládu nepřekonatelná překážka. Premiér Petr Fiala (ODS) totiž oznámil, že se slovenskou vládou svého protějška Roberta Fica (SMER-SD) v příštích týdnech ani měsících nepovede žádná jednání. Poslední kapkou byla schůzka slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem při setkání v Turecku. Fialova vláda jakýkoliv kontakt s ruskými politiky odmítá.

"Není možné ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové otázky zahraničněpolitických témat, jako je třeba setkání slovenského ministra zahraničí s ministrem zahraničí Ruské federace," napsal Fiala na svůj účet na sociální síti X. Rozhodnutí, o kterém byla slovenská strana už informována, podpořil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Naopak Fico na Fialova slova reagoval tím, že česká vláda ohrožuje vzájemné, vždy dobré a korektní vztahy tím, že podporuje válku na Ukrajině místo toho, aby se snažila o dosažení mírových jednání.

Problém podle Fialy není pouze Blanárovo setkání s Lavrovem, rozporů mezi někdejšími federativními státy je více. Český premiér už před časem kritizoval Slovensko za zastavení vojenské a finanční podpory Ukrajině a nastolením politiky, která je ochotna dialogu s Kremlem. Slovensko se rovněž nepřipojilo k české akci, která má za cíl získání dostatku finanční prostředků na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU.

21. března by se ale v Praze měl uskutečnit summit ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky, na němž by se měl sejít i Lipavský s Blanárem. Meziresortní spolupráci totiž současné Fialovo stanovisko nezakazuje.

Autor: Jan Skala

Související

GNoD-2SWEAASt-l
Zahraniční

Měli to dokončit, napsal muž na facebook. A jde na tři měsíce za mříže

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl