úterý 21. května 2024

Útoky budeme stupňovat, tvrdí Jemenci. Útočit chtějí i pod vodou

Svou válku vůči okolnímu světu myslí jemenští Húsíové vážně. Přibrali nové bojovníky a na lodě proplouvající Rudým mořem chtějí útočit i pod vodou.

SoI-War_23-11-01_IDF_15-04

Lodě plující Rudým mořem si nemohu být ani vteřinu jistí, jestli odněkud nepřiletí raketa.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Lodě plující Rudým mořem si nemohu být ani vteřinu jistí, jestli odněkud nepřiletí raketa.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zásah amerických a britských sil vůči jemenských povstaleckým skupinám Húsíjů nepřinesl kýžený efekt, kterým mělo být zastavení akcí vzbouřených Jemenců ve vodách Rudého moře. Jejich cílem byly obchodní lodě řady jiných zemí. Útočníci totiž nejen, že zaútočili na britskou loď v Adenském zálivu, kterou zasáhly dvě jejich rakety, ale také vydali prohlášení, v němž tvrdí, že s útoky rozhodně nekončí. Budou v nich údajně pokračovat až do doby, dokud nebude v Pásmu Gazy jediný izraelský voják.

Íránem podporovaní Húsíové, kteří mají své centrum v jemenské hlavním městě Saná, pohrozili, že k dalším útokům začnou využívat ponorkových zbraní a že frekvence jejich útoku nabere vzestupnou tendenci. Největší hrozbou ale jsou zprávy, že Jemenci chystají poškozování telekomunikačních kabelů v Rudém moři, čímž by mohli z provozu vyřadit až šestinu světového internetového připojení.

S útoky na lodě začaly Húsíové loni v listopadu. Cílem jsou podle jejich slov lodě, které plují do Izraele či patří společnostem ze zemí, které Židovský stát podporují v současné válce proti palestinské organizaci Hamás. Mnoho lodních společností proto změnilo trasy a namísto Suezským průplavem plují kolem Mysu dobré naděje okolo celé Afriky, čímž se cesty značně zpomalují a prodražují.

Autor: Jan Skala

Související

Panamský průplav.
Zahraniční

Sucho v Panamském průplavu odeznívá. Zvyšuje se kapacita lodí

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Spor mezi USA a Izraelem pokračuje. Galant odmítl americké ultimátum

football-1275123_960_720
Fotbal

Hrůza. Malajskou hvězdu poleptali kyselinou