čtvrtek 16. května 2024

Ústavní soud je proti Ficově reformě. Rušení prokuratury však neřešil

Slovenský Ústavní soud se postavil proti trestní novele, kterou prosazuje premiér Robert Fico. Nelíbí se mu snížení trestních sazeb u ekonomické kriminality, kdežto rušení ústavu speciální prokuratury mu prozatím nevadí.

36668736764_01b62db946_b

Robert Fico další protiruské sankce nepodpoří.
Zdroj: Flickr

  • Robert Fico další protiruské sankce nepodpoří.
  • Zdroj: Flickr

Reforma trestního zákona, která prošla slovenskou Národní radou a kvůli které protestovaly v ulicích měst tisíce lidí, narazila u Ústavního soudu v Košicích. Ten pozastavil změny v trestních sazbách a zkrácení promlčecích dob, týkající se zejména korupce, což byla jedna z nejdůležitějších částí novely. Tu kritizovala i Evropská komise a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Předkladatel novely, premiér Robert Fico, však argumentoval tím, že zejména snížením trestních sazeb za ekonomickou kriminalitu dojde k narovnání nesrovnalostí mezi slovenským a evropským právem.

Dalším diskutovaným bodem trestní novely je rušení Úřadu speciální prokuratury, který by tak měl zaniknout 20. března a jeho povinnosti převzít generální prokuratura. K tomuto kroku Ústavní soud zatím žádné námitky nevznesl. Podle opozice Fico zrušením úřadu zametá vlastní stopy, které by svědčily o napojení strany SMER-SD a jeho samotného na nelegální aktivity. Část veřejnosti zase Úřad speciální prokuratury, který vznikl za vlády Ficových politických odpůrců, označuje za Matovičovo gestapo, sloužící k potírání parlamentní konkurence.

Slovenský ústavní soud rozhodl o pozastavení platnosti části změn v trestním právu neobvykle ještě předtím, než byl schválený balíček publikován ve Sbírce zákonů. Jeho ústavnost bude posuzovat v příštích týdnech.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Kdo je Ficův atentátník? Cintula přiznal, že za střelbou je politický motiv

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby