sobota 11. května 2024

USA se připravují na největší invazi cikád za 200 let

Nevídaná invaze periodických cikád zasáhne Spojené státy. Bude největší od roku 1803.

Cikáda sedmnáctiletá

Cikáda sedmnáctiletá
Zdroj: Flickr

  • Cikáda sedmnáctiletá
  • Zdroj: Flickr

Triliony cikád druhů Magicicada septendecim a Neotibicen canicularis zasáhnou USA. Invaze těchto druhů, jenž první z nich je do češtiny pojmenovaný jako cikáda sedmnáctiletá, podle jejího životního cyklu, který trvá 17 let, se od typických cikád liší. Černé cikády s výraznýma červenýma očima se objevují jednou za 17 let, zatímco jejich zelenější příbuzní se vyskytují každoročně. Letos v USA dojde k výjimečnému historickému jevu, kdy se naráz objeví oba druhy. Dojde k tomu poprvé od roku 1803.

Invaze cikád představují hrozbu pro mladé stromy a některé plodiny, ale jejich příchod je spíše spektáklem než ekonomickým problémem. Biologové upozorňují na jejich unikátní evoluční trik, právě velmi dlouhé cykly je totiž chrání před predátory. V letošním roce se očekává jejich významný výskyt v různých oblastech USA, a to především v jihovýchodní části mezi státy Georgie a Illinois.

Krajina USA bude zaplněna hlasitým „zpěvem“ cikád, které vědci srovnávají se zvukem letadla. Ačkoli mohou být tyto zvuky pro mnoho lidí rušivé, představují fascinující biologický jev. Dokonce i domácí mazlíčci jako psi a kočky mohou při poslechu tónu cikád dostat na tento hmyz chuť. Pokud je však psi či kočky nekonzumují v nadměrném množství, tak pro ně nejsou škodlivé.

Největší cikádí apokalypsa tohoto století zasáhne USA v roce 2076, kdy se společně probudí dva nejpočetnější periodické druhy cikád.

Autor: Šimon Mitro

Související

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA

XPeng P7
Zahraniční Elektromobily

Biden plánuje zavést cla na čínské elektromobily