pátek 17. května 2024

Únor v kinech: Konec měsíce završí Duna. Před ní přijde akčňák s kočičkou či gangster Rytmus

Přestože únor bývá po stránce kinopremiér slabší, letos diváci mohou zamířit jak na dva velkofilmy a řadu českých titulů, tak i na oceňované snímky, jež aspirují na Oscara.

Duna

Záběr z druhé Duny
Zdroj: Warner Bros.

  • Záběr z druhé Duny
  • Zdroj: Warner Bros.

Nejkratší měsíc roku přinese nezvyklé množství zajímavých premiér. Prvním pánem na holení je Argylle: Tajný agent. Nový snímek od režiséra Kingsmanů Matthewa Vaughna nabídne akční komedii, v níž se mysl spisovatelky špionážních románů začne prolínat s realitou. Trailer vábí na pestrobarevný akční nářez, jež láká chovatele kočiček, fanoušky zpěvačky Dua Lipy, jež ztvárnila jednu z hlavních rolí, i příznivce Henryho Cavilla či Sama Rockwella. Premiéra 1. února.

První února jde do kin také životopisný snímek Jeden život, jež se zabývá srdceryvným příběhem Nicholase Wintona. Ve filmu se Winton s tváří Anthonyho Hopkinse ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout těsně před začátkem druhé světové války. Jeden život se pyšní velmi spokojenými reakcemi zahraničních kritiků, server Rotten Tomatoes uvádí průměrné hodnocení 7,3 z 10 po 50 recenzích.

Kromě zahraničních titulů má v únoru premiéru několik tuzemských filmů, z nichž může vzejít cokoliv. Franta mimozemšťan s premiérou 8. února láka na české poměry nevšední mimozemskou zápletku, kdy na sebe vetřelec z vesmíru vezme podobu Jakuba Prachaře. Kombinace komedie z ranku Slunce, seno a Mužů v černém natočil Rudolf Havlík, autor hitů Po čem muži touží či Ostrov.

V polovině února jde do českých kin Zóna zájmu, jeden z nejchválenějších evropských filmů loňského rok. Historické drama Jonathana Glazera pojednává o rodině velitele koncentračního tábora v Osvětimi, která poklidně žila za zdí hrůz druhé světové války. Film si odnesl Velkou cenu z festivalu v Cannes. Pyšní se devíti nominacemi na britské ceny BAFTA a pěti nominacemi na Oscara. Premiéra 15. února.

Druhým českým počinem je Sucho od režiséra Bohdana slámy. Ten naposledy natočil před čtyřmi lety Krajinu ve stínu. Drama pojednává o dvou sousedských klanech a dvou různých přístupech k životu. „Co se stane, když do napjatých vztahů dvou dominantních otců zasáhne láska vlastních dětí?“ ptá se oficiální synopse snímku. Sucho má premiéru 15. února.

Dne 22. února vstoupí do českých kin slovenský akční thriller Válka policistů od autora výborného snímku Sviňa Rudolfa Biermanna. Válka policajtů nastíní slovenské podsvětí 90. let. „V křehké symbióze zde vedle sebe žijí lokální mafiánské gangy kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS), podnikatelé a místní policie štědře odměňovaná za přivírání očí před zločiny,“ uvádí oficiální popisek. Ve filmu si mimo jiné zahrál rapper Rytmus či Jakub Štáfek.

Kromě Zóny zájmu mohou diváci zavítat i na další hojně oceňovaný titul. Zimní prázdniny si již odnesly dva Zlaté Glóby a na Oscary jsou vyslány s pěti nominacemi. Snímek vypráví o jedněch zimních prázdninách, kdy si ve školním kampusu zbyli mrzutý profesor s tváří Paula Giamattiho, rebelský student a školní kuchařka. Dojemné drama má premiéru rovněž 22. února.

Největším filmem února je dozajista z podzimu minulého roku odložená druhá část Duny. Snímek podle světoznámého románu Franka Herberta dovypráví příběh Paula Atreidese v podání Timothée Chalameta, jež se vzepře galaktickému impériu. Už první snímek byl jedním z nejlepších sci-fi filmů posledních let. Očekávání jsou veliká. Premiéra 29. února.

Třetím tuzemským počinem je kriminální Manželé Stodolovi, v němž pár začne okrádat a vraždit důchodce na venkově. Film vychází ze skutečného případu, Stodolovi zavraždili v letech 2001 a 2002 osm seniorů. Hlavní role ztvárnili Jan Hájek a Lucie Žáčková. Premiéra 29. 2.

Autor: Šimon Mitro

Související

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Pán prstenů
Film a TV Kino

Glum se vrátí. Nový Pán prstenů dorazí v roce 2026

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty