neděle 19. května 2024

Unikátní projekt učí děti neplýtvat potravinami

Vzdělávací projekt se jmenuje Smart Food a má zlepšit vědomosti žáků o spotřebě jídla. Zatím se začal testovat na pěti pražských základních školách.

školní projekt Smart Food

školní projekt Smart Food
Zdroj: Univerzita Karlova

  • školní projekt Smart Food
  • Zdroj: Univerzita Karlova

Od září budou tyto interaktivní výukové materiály k dispozici všem školám v České republice. Projekt vzešel z rozsáhlého výzkumu Mendelovy univerzity v Brně. Ta tři roky sledovala, jak velké množství potravin se vyskytuje v brněnském komunálním odpadu.

Věnovali jsme se hlavním příčinám plýtvání potravinami v domácnostech, protože právě ty se se jeví jako nejvíce problematický článek v celém řetězci. Uskutečnili jsme desítky přednášek na základních školách, na které děti velmi dobře reagovaly; a dokázaly pro tuto problematiku dále nadchnout rodiče,“ popisuje spoluautorka projektu Lucie Veselá.
V praxi se jedná o osm interaktivních e-učebnic, v nichž učitelé a žáci dopodrobna prozkoumají celý systém potravinového řetězce. Školáci se seznámí i s praktickými radami, jak správně nakupovat, kde potraviny skladovat a jak je beze zbytku využít. Děti se také dozvědí, jak například efektivně vařit, aby žádná část potraviny nepřišla vniveč – slupky od jablek nebo okurek se dají do vody a pijí jako limonáda, nať z mrkve se zase naseká do vývaru. Podle autorů projektu mohou všechny tyto tipy hned uplatnit doma.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Univerzita Karlova

Související

cestování
Cestování Klimatické změny

Mladé při cestování ovlivňuje klimatická krize a udržitelnost

lyžaři-ilustrační
Domácí

Školáci dostanou pololetní vysvědčení, pak se rozjedou jarní prázdniny

CD-RJ_als_EC_73
Domácí

Mezi Poběžovicemi a Borem jezdí nový školní vlak

zbytky
Světové dny Jídlo

Den vyhození zbytků