pátek 17. května 2024

Unikátní iktovou sanitku testují záchranáři na Valašsku

Ve speciálně vybavené sanitce je počítačová tomografie a další vybavení. Pacienta s mozkovou mrtvicí a dalšími urgentními neurologickými stavy v ní lze vyšetřit a okamžitě začít léčit.

DSCN9918.JPG

Unikátní sanitka slouží pacientům na Valašsku.
Zdroj: ZZS Zlínského kraje

  • Unikátní sanitka slouží pacientům na Valašsku.
  • Zdroj: ZZS Zlínského kraje

Mobilní iktovou jednotku testují záchranáři na Valašsku. Sloužit bude prozatím do 3. prosince. Unikátní projekt se do Valašského Meziříčí podařilo dostat díky lékaři Radimu Líčeníkovi jako součást studie Saarské univerzity v německém Homburgu. "Podobně vybavené sanitky jezdí například v Berlíně, Oslu, Paříži, Melbourne nebo Texasu, v České republice se jedná o ojedinělý projekt," uvedl Líčeník.

Sanitka ve světě slouží v hustě obydlených místech. V České republice je poprvé nasazená v poměrně řídce obydlené horské oblasti, v jejímž okolí není dostatek iktových center.

Sanitka vyjíždí k pacientům s cévní mozkovou příhodou, epileptickými záchvaty, náhle vzniklými akutními bolestmi hlavy, akutním vertigem nebo poruchou vědomí neúrazového charakteru. V mobilní iktové jednotce jsou záchranáři schopní pacientovi zajistit základní laboratorní vyšetření nebo provést ultrazvukové vyšetření mozkových tepen. „U pacienta s cévní mozkovou příhodou je to závod s časem. V sázce je mozek nemocného, a čím déle musí pacient s mrtvicí čekat na pomoc, tím závažnější mohou následky být. Mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí a třetí nejčastější příčinou invalidity na světě,“ upozornil náměstek léčebné péče zlínské záchranky Dorián Pfeifer.

Autor: Daniela Čunková a Tereza Maixnerová

Související

8727344867_55221daf73_b
Zdraví Zdraví

Dietní limonády zvyšují riziko srdečních chorob, jsou horší než ty s cukrem

1920px-Motol_FN_nová_budova_2
Domácí

Žena ze Sýrie dluží motolské nemocnici statisíce. Ta je chtěla po jejím lékaři

Robotické operační centrum
Domácí

Robotické centrum v Thomayerově nemocnici je unikát. Krátí pobyt pacientů

dsc04692
Domácí

Vzali mi půl 13. platu, zlobí se lékař. Nemocnice ale plat navíc nedává