Dietní limonády zvyšují riziko srdečních chorob, jsou horší než ty s cukrem

Milovníci sycených nápojů si často myslí, že pitím dietních verzí dělají něco pro své zdraví. Není to tak. Uměle slazené nápoje nejsou vůbec zdravé a lékaři je dokonce spojují se zvýšeným rizikem srdečních chorob.

8727344867_55221daf73_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: pixabay.com

Dva litry umělě slazeného nápoje vypité za týden mohou podle lékařů zvýšit riziko nepravidelného srdečního tepu až o 20 procent. Denně je to jedna středně velká sklenice. Zarážející je, že vypití stejného množství nápojů s běžným cukrem zvyšuje riziko jen o deset procent.

Ukázal to velký výzkum, při kterém lékaři sledovali zdravotní stav pacientů pijících různé druhy nápojů v průměru deset let,  se účastnilo 202 tisíc lidí ve věku od 37 do 73 let. Více než polovina z výzkumného vzorku byly ženy. Pití nízkokalorických nápojů se oddávalo více žen než mužů, kteří si raději dopřáli běžnou limonádu. Podle výsledků sycené nápoje bez cukru konzumovali také spíše lidé nižššího věku. 

V České republice každý rok zemře řada lidí na mozkovou mrtvici v důsledku neléčené fibriliace síní, která způsobí smrtelnou krevní sraženinu. Je viníkem i dalších nemocí jako je srdeční infarkt, demence, ale i onemocnění ledvin.

Autor: Zuzana Beranová

Související

lesní požár
Zdraví Klimatické změny

Lesní požáry zabíjí ročně více než deset tisíc lidí, nadýchají se toxických zplodin

Paul-DiAnno-scaled
Hudba

Stará sestava Iron Maiden se už nesejde. Zemřel zpěvák Paul Di´Anno

ingerlorre_yuko_638
Hudba

Zemřela Inger Lorre, jedna z výrazných tváří původního hnutí grunge

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu