čtvrtek 2. května 2024

Unikát u Brna: Při stavbě kaple nepoužili jediný hřebík, má ale podlahové topení

Unikátní stavba nemá obdoby. Dřevěná kaple vznikla bez jediného hřebíku, v hliněné podlaze je topení. Stavba trvala deset let a je plná symbolů.

kaple Panny Marie Bolestné v Nesvačilce

K vysvěcení kaple dojde v květnu.
Zdroj: kaplenesvacilka.cz

  • K vysvěcení kaple dojde v květnu.
  • Zdroj: kaplenesvacilka.cz

Podlaha z udusané hlíny, stěny z tisícovky dvoumetrových fošen, 55 oken evokujících závoj slz Panny Marie, středová statika zajištěná sedmi ručně tesanými trámy symbolizujícími sedm Mariiných bolestí – taková je kaple v Nesvačilce, při jejíž stavbě se nepoužil jediný hřebík, vycházelo se totiž z tradiční středověké tesařiny. Kaple je ze dřeva a kamene a nechybí ji věžička se zvonem a křížkem, celková výška tak dosahuje 27 metrů. Ukrývá ale i moderní technologie, třeba podlahové topení, fotovoltaiku nebo toaletu pro návštěvníky.

Zatímco venkovní fasádu tvoří modřínové dřevo, na konstrukci stavbaři využili hlavně dřevo jedlové a dubové klíny. V blízkém okolí kaple brzy bude venkovní oltář společně s alejí, sadem a křížovou cestou.

Kaple budí velkou pozornost a už přilákala řadu návštěvníků, lidé také mohli přijít na koncerty, kterými farnost na stavbu vydělává. Vysvěcení se kaple dočká 8. května ve 14 hodin.

Autor: Michaela Dočkalová a Tereza Maixnerová

Související

Libor Zábranský se stal majitelem Zbrojovky Brno.
Fotbal FNL

Zábranský spojuje sportovní Brno

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve

policie
Krimi

V kauze městských bytů v Brně bylo z korupce obviněno šest lidí

profimedia-0858709460
Krimi

Ukrajinec, který zabil Roma, je definitivně nevinný. Jednal v sebeobraně, řekl soud