sobota 18. května 2024

Umělá inteligence nahradí japonské úředníky

Vedení Tokia bude od srpna využívat ChatGPT pro psaní textů a dalších administrativních prací ve všech svých kancelářích.

Tokio

Tokio
Zdroj: Pxfuel

  • Tokio
  • Zdroj: Pxfuel

Úřady začnou využívat umělou inteligenci. Prozatím ty v hlavním japonském městě, kde žije přes 12 milionů obyvatel. Vedení Tokia oznámilo, že od srpna bude využívat umělou inteligenci v podobě strojového učení, konkrétně chatbota ChatGPT, pro psaní textů a provádění dalších administrativních úkonů ve všech svých kancelářích. Oznámila tak guvernérka Tokia Yuriko Koike.

Koike během zasedání metropolitního shromáždění uvedla, že ChatGPT „má potenciál zásadně změnit způsob, jakým doposud fungovala veřejná správa.“ Dodala, že „díky nástrojům jako ChatGPT dojde ke zlepšení správy města.“ Nejprve bude ChatGPT využívat na psaní textů a jednoduché administrativní práce, ale po nasazení do provozu bude vedení města zkoumat další způsoby, jak tento generativní nástroj umělé inteligence lze využívat.

Aby se minimalizovaly obavy, jako je například zabránění úniku důvěrných informací, zřídila metropolitní vláda projektový tým k testování účinnosti ChatGPT a vytvoření směrnic pro jeho použití.

Japonci začali od minulého týdne využívat chatbota ve správě města Jokosuka, které má kolem 400 tisíc obyvatel. Nejprve město využívalo chatbota na zkoušku během dubna. Místní zastupitelé po testovacím provozu uvedli, že díky požívání umělé inteligence došlo ke zlepšení efektivity práce, především při úkolech, ve kterých je zahrnuto psaní a administrativa. Vedení města Jokosuka odhaduje, že díky používání ChatGPT by se pracovní doba mohla zkrátit minimálně o 10 minut denně.

Autor: Šimon Mitro

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině