Umělá inteligence nemá u emotivních písní šanci, říká Sting

Hudebníci musí bránit svou práci před vlivem umělé inteligence, míní zpěvák Sting s tím, že generovaná hudba stejně nebude fungovat.

Sting

Ilustrační foto
Zdroj: Sting

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Sting

Populární britský zpěvák Sting není příznivce užívání nástrojů umělé inteligence při tvorbě hudby. „Základní kameny hudby patří nám, lidem,“ řekl BBC. „To bude boj, který budeme muset v příštích letech všichni vybojovat: Bránit náš lidský kapitál před umělou inteligencí,“ vysvětlil hudebník, který dříve vystupoval se skupinou The Police.

Mnozí jeho kolegové z branže se už do spolupráce s umělou inteligencí pustili. Například DJ David Guettta přidal do jedné ze svých písní hlas rappera Eminema. Virtuální duet Drakea a The Weeknda musel být nedávno stažený kvůli autorským právům.

Umělá inteligence sama umí řadu interpretů poměrně věrně napodobit. Není to však totéž, co skládání hudby. Taková hudba prý Stinga nudí, podobně jako filmy založené na umělých efektech. „Možná pro elektronickou taneční hudbu to funguje. Ale u písní, které vyjadřují emoce, mě to asi nedojme,“ dodal.

Zdroj: BBC

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí