neděle 5. května 2024

Umělá inteligence Gemini je lepší než ChatGPT, tvrdí Google

Chatbot Bard od Googlu fasuje obří update. Nově bude poháněn umělou inteligencí Gemini, která by měla být lepší než ChatGPT 4.

Logo umělé inteligence Gemini

Logo umělé inteligence Gemini
Zdroj: Google

  • Logo umělé inteligence Gemini
  • Zdroj: Google

Google uvádí, že Gemini je první model umělé inteligence, který předčil lidské expertní dovednosti v určitých oblastech, včetně řešení problémů, matematiky, fyziky, historie, práva, medicíny a etiky. Google popisuje Gemini jako flexibilní model, který může běžet na všech zařízeních od datových center až po mobilní telefony. Model bude mít tři verze: běžné úkoly bude řešit verze Pro, pro chytré telefony bude přizpůsobena varianta Nano a pro vysoce složití úkoly bude sloužit verze Ultra, jež by měla být představena v příštím roce.

Bard s Gemini bude nejprve dostupný v angličtině ve více než 170 zemích a bude schopen pracovat s vizuálními a zvukovými vstupy. Postupně by měla být podpora rozšířena o další jazyky. Uživatelé budou moci například nahrát obrázek nebo video a požádat systém, aby napsal báseň na základě vizuálního vstupu. Gemini bude rovněž integrován do internetového vyhledávače Google.

Přestože generativní AI je stále populárnější, tak je dlouhodobý dopad této technologie nejistý. Technologičtí giganti včetně Googlu a Microsoftu však věří, že generativní AI je klíčovým směrem technologického vývoje.

Autor: Šimon Mitro

Související

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

Iphone
Zahraniční Technologie

Apple slibuje nápravu nefunkčních budíků v iPhonech

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější