pátek 17. května 2024

Učitelé chystají stávku, prodlouží si tak víkend, rodiče školáků zuří

Stávku oznámily školské odbory na svém oficiálním webu, který je plný pravopisných chyb. Autoři textů mají potíže s psaním velkých a malých písmen, občas jim vypadne interpunkce nebo slovo, ignorují také rozdíl mezi spojovníkem a pomlčkou.

classroom-824120_1280

Školy chystají na 27. listopad stávku.
Zdroj: pixabay.com

  • Školy chystají na 27. listopad stávku.
  • Zdroj: pixabay.com

Hlavním důvodem k výstražné celodenní stávce jsou podle odborů peníze.

„Stávkovat je připraveno například i všech 11 kuchařek ze ZŠ v pražských Nových Butovicích. Denně připravují přes 800 porcí. Renata Bezděkovská jim šéfuje. Její hlavní kuchařka bere 24 tisíc čistého. Do stávky půjde. Právě těchto provozních pozic by podle návrhu rozpočtu mělo v příštím roce ubýt 17 tisíc. Ministr tvrdí, že to bude méně. Peníze na jejich zaplacení se mají ušetřit tak, že do škol nastoupí méně nových pedagogů,“ oznámily školské odbory na svém webu.

Odborům prý jde o udržení kvality vzdělávání, stávkou chtějí například zabránit škrtům v rozpočtu kapitoly školství na rok 2024 a nepřipustit, aby se platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů příští rok snížily.

Ministr školství Mikuláš Bek upozornil, že navržený rozpočet pro školství je meziročně vyšší a garantuje navýšení platů učitelů. „Dál hledáme možnosti, jak rozpočet školství posílit a regulovat rychlý nárůst nových úvazků, který je důsledkem v minulosti nastaveného financování škol. Nabízím odborům další jednání,“ uvedl.

Plánovaná stávka ve školách rozpoutala velkou diskuzi na sociálních sítích. „Bezva! A rukojmí budou zase děti a jejich rodiče!“ komentují rodiče stávku na sociálních sítích. „Myslím, že učitelé jsou ocenění dostatečně za to, co odvádějí. Vždyť většinu povinností hází na rodiče, a když se na ně obrátíte třeba se šikanou své ratolesti, tak nic řešit nechtějí a nic proto neudělají,“ postěžovala si jedna z komentujících. "Školské odbory mají v každém textu na svém webu tolik chyb, že by s tím měly něco dělat. Co třeba místo stávkování se dovzdělat?" ptá se jiná.

Takže jediný, kdo na tuto stávku ve školkách a školách doplatí, jsou pouze zas jen rodiče, kteří si musí vzít volno,“ píše další. „Klidně si stávkujte. Třeba jděte do ulic. Ale mimo váš rozvrh. Třeba o víkendu. Proč by měly být děti bez výuky a proč si kvůli vám musí rodiče menších dětí brát volno?“ ptá se jiný z rodičů. „Doufám, že chtějí stávkovat za snížení platů. Protože jak se teď učí, tak učitelé jsou zbyteční. Všechno si musíme hledat na internetu, učitel dá odkaz a má hotovo,“ stojí v dalším komentáři. „Když se při covidu zavřely školy a děti byly dva roky zavřené doma, učitelé souhlasně mlčeli a vzdělání ochotně nechávali na rodičích. A teď jim najednou jde o prospěch dětí. Vtipné,“ míní jiný komentující.

Související

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů

840388847_26381fa810_b
Zahraniční

Strach nejen kvůli Rusku. Francii děsí i záhadná videa se sekáním hlav

2019-11-15_Exil-Archiv-41
Zahraniční

Bavorsko nebude prznit německý pravopis. Jde proti genderové rovnosti

vlak
Domácí

Němečtí železničáři budou opět stávkovat. Dopady pocítí i Češi