čtvrtek 16. května 2024

Týden mrazů a zásoby klesly o deset procent. Plynu je však zatím dost

Prudký pokles teplot, který přišel na přelomu listopadu a prosince, způsobil pokles zásob plynu o deset procent. Vyhlídky na zimu však černé nejsou.

1545335611310

Plynaři zatím problém nezaznamenávají.
Zdroj: LinkedIn

  • Plynaři zatím problém nezaznamenávají.
  • Zdroj: LinkedIn

Česká republika musí po odstřihnutí se od ruského plynu už druhou zimu spoléhat na plynové zásobníky, které jsou sice po desetiletí součástí českého plynárenství, ale po vypuknutí války na Ukrajině získaly ještě mnohem větší význam. Proto se také bedlivě hlídá zásoba plynu, která v posledních dnech výrazně klesla. Jak vyplývá z interaktivního modulu Energostat, od konce listopadu, kdy venkovní teploty výrazně poklesly, klesla zásoba plynu pro Českou republiku o deset procent. Experti ale uklidňují, že plynu je pro zbytek zimy stále dost.

Ještě 19. listopadu byly zásobníky ještě plné z 99 procent. Stav zásob silně ovlivňuje studené počasí, a tak je pro energetiky dobrou zprávou, že předpověď pro následující období ukazuje nadprůměrné teploty a velmi mírný průběh zbytku prvního zimního měsíce.

Spotřeba plynu v celé Evropské unii je významně závislá na jeho spotřebě jednotlivých domácností, které se spoléhají na tento typ vytápění. Tato spotřeba činí až 40 procent veškeré roční spotřeby plynu a výkyvy v průměrných teplotách jsou obvykle hlavním důvodem jejího zvýšení nebo snížení. Podle současné předpovědi se počítá s tím, že na konci února budou plynové zásobníky plné zhruba ze 40 procent.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

profimedia-0864890199
Zahraniční

Extrémní vedra ničí Filipíny. Vláda nařídila distanční výuku