Tisíce spisovatelů žádají, aby umělá inteligence nebyla trénovaná na jejich knihách

Otevřený dopis podepsaly tisíce spisovatelů. Brojí proti trénování umělé inteligence na jejich dílech bez autorského souhlasu.

knihy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Nora Roberts, Margaret Atwood, Viet Thanh Nguye či Michael Chabon se přidali k dalším tisícům spisovatelů, kteří podepsali otevřený dopis určený firmám zabývajících se umělou inteligencí, jako OpenAI, Meta či Google. V dopise žádají, aby společnosti přestaly trénovat umělou inteligenci na jejich dílech bez autorského souhlasu či finanční náhrady. „Není naléhavě nutné, aby AI psala romány,“ řekl Alexander Chee, autor bestsellerů The Queen of the Night či Edinburgh. „Jediní lidé, kteří potřebují, aby AI psala knihy, jsou ti, kteří nechtějí, aby spisovatelé dostali za svou práci zaplaceno,“ prohlásil Chee

Chee se rovněž připojil k dopisu, který podepsalo téměř osm tisíc autorů z celého světa. Již nyní čelí technologické firmy žalobám ze strany spisovatelů, kteří je obviňují z trénování svých programů AI na jejich dílech. Mezi žalobci figurují autoři jako Sarah Silverman, Paul Tremblay či Mona Awad. Autorské smlouvy výslovně zakazují společnostem AI těžit z literárních děl, pravidla je však obtížné vymáhat a prohřešky dokázat.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí