sobota 18. května 2024

Tchaj-wan volil proti Číně. Prezidentem ostrova se stal William Laj

Tchajwanci si za prezidenta zvolili Williama Laje, který vystupuje jako zastánce větší suverenity ostrova. Otázkou je, co udělá Čína, které se takové snahy vůbec nelíbí.

GDuJrBabkAAjH8e

Čtyřiašedesátiletý Laj byl zvolen tchajwanským prezidentem.
Zdroj: X

  • Čtyřiašedesátiletý Laj byl zvolen tchajwanským prezidentem.
  • Zdroj: X

"Tchaj-wan dosáhl vítězství pro demokratické společenství," řekl v sobotním projevu nově zvolený tchajwanský prezident William Laj z Demokratické pokrokové strany, který při sečtení drtivé většiny volebních okrsků ohlásil své vítězství. Jeho protivník, kandidát strany Kuomintang Chou Jou-i už uznal porážku. Laj tak v úřadu nahradí dosavadní prezidentku Cchaj Jing-wen, která se už o nejvyšší post v zemi ucházet nechtěla. V předvolební kampani ale podpořila právě Laje.

Jeho zvolení však může přilít oleje do ohně už tak napjatých vztahů s Čínou, která Tchaj-wan považuje stále za své území, ačkoliv ostrov funguje nezávisle už 75 let. Mezinárodního uznání se však zatím nedočkal, protože jeho suverenitu uznává jen 13 států. Ze světových lídrů ani jediný. Laj však v kampani vystupoval jako kandidát, který by chtěl pro ostrov vybojovat ještě větší nezávislost na Číně, což se Pekingu nelíbí a čínský prezident Si Ťin-pching dokonce nevyloučil v případě takových snah použití vojenské síly.

Nově zvolený prezident by se svého úřadu měl ujmout v květnu. Už nyní ale oznámil, že během svého volebního období se bude snažit Tchaj-wan uchránit od pokračujících hrozeb a výhrůžek Číny.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu