pátek 17. května 2024

Světového meteorologického kongresu se zúčastní i Češi

Extrémní jevy změny klimatu budou meteorologové z celého světa řešit na Světovém kongresu, kterého se zúčastní i Češi z Českého hydrometeorologického ústavu.

Budova WMO v Ženevě

Budova WMO v Ženevě
Zdroj: MET Education (CC)

  • Budova WMO v Ženevě
  • Zdroj: MET Education (CC)

Pouze jednou za čtyři roky se koná Světový meteorologický kongres pod záštitou Světové meteorologické organizace (WMO) zabývající se počasím, klimatem a vodou. Letos se kongres uskuteční v Ženevě ve dnech od 22. května do 2. června a bude se ho účastnit i česká delegace.

Členství České republiky ve WMO zajišťuje národní hydrometeorologická služba - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kongres se letos bude konat z úsporných důvodů v online prostředí.

Jedním z témat kongresu budou včasné výstrahy před extrémními jevy změny klimatu. „Důraz na rozvoj schopnosti včas varovat obyvatelstvo po povodni 1997 vedl ke snížení obětí v roce 2002 při srovnatelně velké katastrofě o 70 procent ve srovnání s povodní 1997. Platí to stejně i ve celosvětovém měřítku. Přesto zůstávají rozvojové země, kde se výstrahy nedostanou všem obyvatelům, kteří je potřebují. I o tom budou jednání na kongresu,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů

palma
Zahraniční Klimatické změny

Latinská Amerika a Karibik čelí extrémnímu počasí

gustnado
Domácí Video

Adamov a Hůry vyděsilo gustnado, vypadalo jako slabé tornádo