neděle 19. května 2024

Štramberské roubenky a zámek ve Slezských Pavlovicích zachrání kraj

Moravskoslezský kraj investuje miliony korun do obnovy kulturních památek, a to včetně roubenek ve Štramberku či zámku Slezské Pavlovice.

Roubenky ve Štramberku

Roubenky ve Štramberku
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Roubenky ve Štramberku
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Radní Moravskoslezského kraje se letos rozhodli věnovat 12 milionů korun na obnovu regionálních kulturních památek. Tato finanční podpora směřuje k celkem 27 projektům, které se zabývají rekonstrukcemi a opravami významných historických objektů. Součástí tohoto programu je také 1,3 milionu korun určených na novou expozici v kostele sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

Mezi podpořenými projekty najdete opravy roubenek ve Štramberku, záchranu zámku ve Slezských Pavlovicích, obnovu Jurkovičovy sušárny ve Frenštátě pod Radhoštěm, rekonstrukci venkovského domu v Heřmanovicích, opravu kamenné zdi fulneckého zámku, ale také příspěvky na rekonstrukce kostelů. Například kostel sv. Jiří v Pelhřimovech, kostel Narození Panny Marie v Andělské Hoře, kostel sv. Bartoloměje ve Studénce nebo třeba kostel sv. Jiří v Dobré,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

V kostele sv. Jana Křtitele v Hlučíně vznikne stálá expozice s názvem Cesta k nebesům, která bude umístěna v podkroví kostela a představí návštěvníkům světce spojené s Hlučínem. Součástí expozice budou také 3D modely stavby a elektronická kronika o životě a působení světců. Expozice by měla být veřejnosti přístupná již letos v létě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín je na prodej za tři miliardy

Podoba nové aplikace s opravami silnic Moravskoslezského kraje
Domácí

Aplikace ukazuje řidičům silniční stavby v Moravskoslezském kraji

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce