pondělí 6. května 2024

Stovky milionů let stará kůže patří plazu žijícímu před dinosaury

Tým amerických paleontologů objevil ve vápencové jeskyni v Oklahomě zachovalou fosilii kousku nejstarší kůže na světě. Podle odborníků patří plazovi, který žil na Zemi před dinosaury, a je stará téměř 300 miliónů let.

B7BCAF00-A9C6-4C7E-B883-140BEC83EF88

Kousek nalezené kůže je velký asi jako nehet na palci.
Zdroj: Current Biology Mooney

  • Kousek nalezené kůže je velký asi jako nehet na palci.
  • Zdroj: Current Biology Mooney

I přes to, že je kůže největší orgán těla, není její zkamenělina příliš častým objevem. Ochranný orgán se po úhynu zvířete začne velmi rychle rozkládat. Nalezená svrchní část kůže, odborným názvem epidermis, jejíž stáří odhadují vědci na 289 milionů let, se podobá pokožce dnešních krokodýlů a její kloubové ohyby hadímu nebo červímu povrchu těla. Svým stářím předčila poslední nejstarší nalezenou kůži, která je téměř o 130 milionů let mladší.

Vzácnou zkamenělinu zakonzervovala v jeskyni neobvyklá kombinace vody, jílu, uhlovodíku a nepřítomnost kyslíku. Navzdory zkoumání se vědcům nepodařilo nalezené kožní buňky spojit s konkrétním plazem. Odborníci však odhadují, že šlo o malého plaza podobného dnešním ještěrkám. Protože v jeskyni našli paleontologové mnoho zkamenělých částí vyhynulého prehistorického ještěra Captorhinuse, mohl by být právě on vlastníkem malého kousku nalezené kožní fosilie.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Current Biology Mooney

Související

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země