pondělí 13. května 2024

Štěstí národa od Komenského vyšlo v limitované edici

Kdokoli si může zakoupit výtisk limitovaného nákladu Štěstí národa od Komenského, který vydalo Národní pedagogické muzeum.

profimedia-0148187381

Portrét Jana Ámose Komenského z 19. století
Zdroj: Profimedia

  • Portrét Jana Ámose Komenského z 19. století
  • Zdroj: Profimedia

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského (NPMK) vydalo dílo Štěstí národa, které Komenský napsal v roce 1654 v Sedmihradsku (dnešní Maďarsko), kde učitel národů působil v letech 1650 až 1654. Spis Štěstí národa byl věnovaný knížeti Jiřímu II. Rákóczimu, který Komenského pozval k zreformování potockého gymnázia na nejvýznamnější protestantskou školu v Uhrách. V tomto díle chtěl Komenský ukázat, v čem spočívá štěstí kteréhokoli národa.

Každý národ může být šťastný, pokud je schopen reformních kroků, především v oblasti vzdělávání a výchovy. Největší zlo vidí Komenský v lenosti, sobeckosti, zaostalosti, nevědomosti a krutovládě. Předkládá všem národům moderní a stále platné rady, jak žít v harmonii, s dobrými zákony, bez válek, ve svobodě a bezpečí,“ zní popisek díla.

Národní pedagogické muzeum uvádí, že kniha patří i přes svoji stručnost k nejlepším dílům Komenského a že je i dnes velmi aktuální, jelikož řeší a nabádá lidi, národy, svět k rozumnému jednání, aby byl zachován mír a svoboda. „Štěstí národa spočívá v tom, aby žil v harmonii, bez nenávisti a válek...,“ říká k vydání tohoto nadčasového spisu ředitelka NPMK Markéta Pánková.

Knihu si lze pořídit online přes muzejní obchod nebo přímo v Národním pedagogickém muzeu. Cena výtisku činí 75 korun.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPMK

Související

Harry Potter
Světové dny Knihy

Den Harryho Pottera

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí

Lemmy_Kilmister
Hudba

Lemmyho skandály dostaly komiksový formát. Příběhy nakreslily další hvězdy