čtvrtek 2. května 2024

Stávka je zpolitizovaná, tvrdí Fiala. Konsolidační balíček stále brání

Vláda se podle premiéra Petra Fialy snažila stávce zabránit. Nepodařilo se, protestní akce by zítra mohla ochromit celou Českou republiku.

2023082217083684176

Josef Středula a Petr Fiala. Dva nesmiřitelní sokové?
Zdroj: Profimedia

  • Josef Středula a Petr Fiala. Dva nesmiřitelní sokové?
  • Zdroj: Profimedia

Zítřejší stávka, která původně začala jako protest školského sektoru, ovšem za poslední dny se rozrostla i do dalších odvětví, má politický podtext. Alespoň to si myslí předseda vlády Petr Fiala (ODS). K mateřským, základním a středním školám, kteří protestují proti škrtům na učební pomůcky i platy nepedagogických pracovníků, se totiž přidávají další odborové svazy, kterým se nelíbí vládní konsolidační balíček, který však už prošel Senátem a podepsal jej i prezident Petr Pavel.

Podle Fialy odboráři sledují jen vlastní politické ambice, což se podle něho potvrdilo, když jejich předseda Josef Středula kandidoval v prezidentských volbách. Navíc mítink odborářů se konají často za účasti politiků ANO či KSČM. Jak uvedl Fiala, vedení Českomoravské konfederace odborových svazů nejde o valorizaci důchodu či mezd, jak deklarují, ale vytvoření politického tlaku na vládu.

Premiérem který balíček stále spatřuje jako nezbytnost, zároveň uvedl, že i přes stávku, kterou už předtím nazval nesrozumitelnou a nezodpovědnou, nebude plány ohledně školství měnit. Jeho vládní kolega, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dokonce v televizní debatě uvedl, že platy učitelů vnímá jako nadstandartní, ačkoliv o ně v zítřejší stávce nejde.

Podle odborů by se do zítřejší akce mělo zapojit až milion zaměstnanců z celé České republiky. Pokud se toto číslo potvrdí, bude se jednat o největší stávku od listopadu 1989.

Autor: Jan Skala

Související

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e
Domácí

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě